Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat exradního Švachulu z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Policie navrhla státnímu zástupci, aby obžaloval bývalého radního a místostarostu radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) a další lidi v kauze podezření z korupce na radnici Brno-střed.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula

Článek

Upozornil na to v pátek web Seznam Zprávy a státní zástupce Radek Mezlík informaci potvrdil.

Celkem jde o 11 lidí a dvě firmy. Mezlík uvedl, že výše úplatků, které si skupina podle kriminalistů rozdělila, je dohromady asi 33 milionů korun. Ovlivněny byly podle policie zakázky v celkovém objemu asi za 328 milionů korun. Dotyční jsou obvinění z několika trestných činů, například z účasti na organizované skupině či z přijetí úplatku.

Bývalého místostarostu a radního pro investice radnice Brno-střed zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu loni v březnu společně s dalšími úředníky a podnikateli.

Švachula měl mít silný vliv na antimonopolní úřad

Krimi

Vrchní státní zastupitelství a vyšetřovatelé věří, že mají dostatek důkazů, které prokazují nezákonné rejdy organizované zločinecké skupiny, jež měla ovlivňovat veřejné zakázky a od podnikatelů vybírat peníze. Švachulovi hrozí až 16 let vězení, jako poslední ze všech stíhaných sedí stále ve vazbě.

K obvinění ale zatím mlčí a z vazby před několika týdny Právu vzkázal, že na něj vyšetřovatelé tlačí, aby začal vypovídat a dal jim jména dalších lidí, kteří by mohli být v nečestném byznysu zapojení.

Švachula uspěl u ÚS se stížností na vazbu, za mřížemi ale dál zůstává

Domácí

Sever Aktuálně.cz tvrdí, že podle policejních odposlechů Švachulův vliv sahal daleko za hranice radnice Brno-střed. Politik a majitel galerie totiž seděl i v rozkladové komisi antimonopolního úřadu, ovšem skrze své styky přímo s předsedou úřadu Petrem Rafajem a dalšími čelnými představiteli měl mít vliv na to, jak ÚOHS rozhoduje.

„V obecné rovině se dá hovořit o ovládnutí ÚOHS Jiřím Švachulou,“ uvádějí policisté podle zjištění serveru v dokumentech. V souvislosti s děním v ÚOHS zatím nebyl nikdo obviněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám