Hlavní obsah

Vědci z celého světa staví v Dolních Břežanech lasery, jaké jinde nemají

Novinky, Michal Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Břežany

V Dolních Břežanech vyrostlo unikátní laserové centrum. Vědci z různých koutů světa se podílejí na vývoji průmyslových laserů, které nejsou v jiných zemích dostupné. Novinky navštívily ambiciózní centrum a promluvily si s koordinátorem a projektovým manažerem HiLASE Tomášem Mockem.

Laserové centrum HiLASE v Dolních BřežanechVideo: Novinky

 
Článek

„Lasery s parametry, které my tady vyvíjíme a stavíme, na trhu neexistují a nedají se nikde koupit. V žádné laboratoři na světě nejsou ani ve formě prototypů. Hlavním cílem projektu HiLASE je vyvíjení nové laserové technologie s průlomovými technickými parametry. Obecně lze říci, že tyto lasery jsou podstatně silnější, výkonnější, kompaktnější a stabilnější než zařízení, která jsou v současné době dostupná. Navíc nabízejí jednodušší údržbu,“ sdělil Mocek.

Rozpočet celého projektu činí 800 miliónů korun, 85 procent výdajů uvolnil do projektu Evropský fond pro regionální rozvoj. Zbylými 15 procenty se na financování projektu podílelo ministerstvo školství, jež poskytlo 120 miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

HiLASE patří mezi takzvaná regionální vědeckovýzkumná centra. Podmínkou bylo, aby stavba vznikla mimo Prahu. Ohromné vědecké středisko proto vyrostlo v Dolních Břežanech a nyní láká největší mozkové kapacity z celého světa.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Laserové centrum HiLASE v Dolnich Břežanech

Vědecký tým tvoří 60 procent pracovníků centra. Většinou se jedná o špičkové zahraniční vědce s dlouholetými zkušenostmi z prestižních výzkumných institucí. Zbývající zaměstnanci jsou administrativní pracovníci a technická podpora, která doplňuje vědecký tým.

„Z toho výzkumného týmu je polovina cizinců z různých koutů světa. Jsou tu lidé z Japonska, Indie, Polska, Německa, Ruska, Jižní Koreje, Francie či Itálie,“ řekl Mocek.

V místních laboratořích se na vývoji laserů podílí i mnoho studentů a stážistů ze zahraničních i tuzemských univerzit. Valná většina z nich je z pražského ČVUT.

Unikátní stavba

Stavba laserového centra je velkým unikátem. Její základy se musely vyhloubit do mnohem větší hloubky, než je obvyklé, a následně zalít enormním množstvím betonu. Jakékoli vnější vibrace by mohly totiž přinést komplikace.

„Celé je navrženo tak, aby se tlumily jak staticky, tak dynamicky případné vibrace z okolí. Museli jsme zamezit tomu, aby nějaký náklaďák nebo auto přenášely vibrace na optické stoly, protože by to mohlo mít za následek, že by laserový svazek mohl cestovat. V našem případě i malinká změna optické dráhy v hodnotách několika desítek mikrometrů může být kritická a následky by mohly být fatální, protože by se mohly poškodit nějaké optické elementy,“ sdělil Mocek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám