Hlavní obsah

Věci lidských práv to nepomůže, odmítl Zaorálek kritická slova komisaře OSN o Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kritika vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Husajna vůči českému prezidentovi Miloši Zemanovi je nepřiměřená. Uvedl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Husajn se opřel do řady světových politiků od Donalda Trumpa po Marine Le Penovou. Společně s prezidentem Zemanem je označil za populisty, kteří používají podobné argumentační metody jako extremisté z Islámského státu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Od vysokého komisaře očekávám, že bude hledat podporu pro lidská práva v mezinárodním společenství. K tomu jistě patří veřejná vyjádření i přiměřená kritika. Nemyslím si však, že by měl srovnávat demokraticky zvolené představitele státu s extremisty a teroristy. To věci lidských práv příliš nepomůže,“ reagoval na Husajnova slova šéf české diplomacie.

Komisař OSN během svého pondělního vystoupení na konferenci v Haagu prohlásil, že politici jako Trump, Le Penová, Nigel Farage, Viktor Orbán či Zeman jsou populisté, kteří „využívají polopravdy a přílišné zjednodušování“. Tím se podle něj chovají stejně jako propagandisté a vůdcové Islámského státu, kteří získávají příznivce tím, že skutečnost zužují a nabízejí jednoduchá vysvětlení a recepty.

Husajn ovšem ve svém projevu také řekl, že Islámský stát je brutální organizace dopouštějící se zvěrstev a že v tomto směru dotčené politiky nesrovnává.

Jeho vystoupení sklidilo odsouzení z Hradu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček jeho slova označil za nepřístojná a nepříslušná. [celá zpráva]

Anketa

Je prezident Zeman populista?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6301 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám