Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev komisaře OSN Husajna o populismu a demagogii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Projev vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Husajna na pondělní inaugurační ceremonii Nadace pro mír, spravedlnost a bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn

Článek

Drazí přátelé,

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.  Plán je prostý: přimějte lidi, kteří jsou již teď nervózní, aby se cítili strašlivě, a pak zdůrazněte, že je to všechno kvůli jedné skupině, která je uvnitř společnosti, cizí a hrozivá. Následně dodejte cílovému publiku dobrý pocit tím, že mu nabídnete věc, která je pro ně snem, ale pro druhé je příšernou nespravedlivostí. Opakovaně je rozpalujte a zchlazujte, dokud se nezatvrdí a jeho strach se nezmění v nenávist.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.  Plán je prostý: přimějte lidi, kteří jsou již teď nervózní, aby se cítili strašlivě, a pak zdůrazněte, že je to všechno kvůli jedné skupině, která je uvnitř společnosti, cizí a hrozivá. Následně dodejte cílovému publiku dobrý pocit tím, že mu nabídnete věc, která je pro ně snem, ale pro druhé je příšernou nespravedlivostí. Opakovaně je rozpalujte a zchlazujte, dokud se nezatvrdí a jeho strach se nezmění v nenávist.  Nenechte se zmýlit, já určitě nechci srovnávat činy nacionalistických demagogů se zrůdnými a odpornými činy, jež páchá DAIŠ: DAIŠ je třeba pohnat ke spravedlnosti. Ale ve způsobu komunikace, v používání polopravd a v přehnaném zjednodušování využívá propaganda DAIŠ podobnou taktiku jako populisté. Obě strany přitom mají ze sebe navzájem prospěch - svůj vliv by rozhodně nerozšířily, nebýt činů těch druhých.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.  Plán je prostý: přimějte lidi, kteří jsou již teď nervózní, aby se cítili strašlivě, a pak zdůrazněte, že je to všechno kvůli jedné skupině, která je uvnitř společnosti, cizí a hrozivá. Následně dodejte cílovému publiku dobrý pocit tím, že mu nabídnete věc, která je pro ně snem, ale pro druhé je příšernou nespravedlivostí. Opakovaně je rozpalujte a zchlazujte, dokud se nezatvrdí a jeho strach se nezmění v nenávist.  Nenechte se zmýlit, já určitě nechci srovnávat činy nacionalistických demagogů se zrůdnými a odpornými činy, jež páchá DAIŠ: DAIŠ je třeba pohnat ke spravedlnosti. Ale ve způsobu komunikace, v používání polopravd a v přehnaném zjednodušování využívá propaganda DAIŠ podobnou taktiku jako populisté. Obě strany přitom mají ze sebe navzájem prospěch - svůj vliv by rozhodně nerozšířily, nebýt činů těch druhých.  Ponižující rasové a náboženské předsudky, rozdmýchávané takovými lidmi, jako je Wilders, se staly v některých zemích komunální, či dokonce celostátní politikou. Slyšíme o stupňující se diskriminaci na pracovištích. Děti jsou zostuzovány kvůli svému etnickému a náboženskému původu a ostatní se jich straní - ať už mají jakýkoli pas, slyší, že nejsou "opravdoví" Evropané; "opravdoví" Francouzi, Britové nebo Maďaři. Celé komunity jsou očerňovány pro podezření ze spiknutí s teroristy.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.  Plán je prostý: přimějte lidi, kteří jsou již teď nervózní, aby se cítili strašlivě, a pak zdůrazněte, že je to všechno kvůli jedné skupině, která je uvnitř společnosti, cizí a hrozivá. Následně dodejte cílovému publiku dobrý pocit tím, že mu nabídnete věc, která je pro ně snem, ale pro druhé je příšernou nespravedlivostí. Opakovaně je rozpalujte a zchlazujte, dokud se nezatvrdí a jeho strach se nezmění v nenávist.  Nenechte se zmýlit, já určitě nechci srovnávat činy nacionalistických demagogů se zrůdnými a odpornými činy, jež páchá DAIŠ: DAIŠ je třeba pohnat ke spravedlnosti. Ale ve způsobu komunikace, v používání polopravd a v přehnaném zjednodušování využívá propaganda DAIŠ podobnou taktiku jako populisté. Obě strany přitom mají ze sebe navzájem prospěch - svůj vliv by rozhodně nerozšířily, nebýt činů těch druhých.  Ponižující rasové a náboženské předsudky, rozdmýchávané takovými lidmi, jako je Wilders, se staly v některých zemích komunální, či dokonce celostátní politikou. Slyšíme o stupňující se diskriminaci na pracovištích. Děti jsou zostuzovány kvůli svému etnickému a náboženskému původu a ostatní se jich straní - ať už mají jakýkoli pas, slyší, že nejsou "opravdoví" Evropané; "opravdoví" Francouzi, Britové nebo Maďaři. Celé komunity jsou očerňovány pro podezření ze spiknutí s teroristy.  Dějiny možná naučily Wilderse a lidi jeho druhu, jak efektivně lze xenofobii a bigotnost proměnit ve zbraň. Komunity se zabarikádují v ustrašených, nepřátelských táborech, jejichž veliteli se stanou populisté jako oni a extremisté. Atmosféra zhoustne nenávistí a v tom okamžiku může rychle přerůst v násilí kolosálních rozměrů.

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.  Plán je prostý: přimějte lidi, kteří jsou již teď nervózní, aby se cítili strašlivě, a pak zdůrazněte, že je to všechno kvůli jedné skupině, která je uvnitř společnosti, cizí a hrozivá. Následně dodejte cílovému publiku dobrý pocit tím, že mu nabídnete věc, která je pro ně snem, ale pro druhé je příšernou nespravedlivostí. Opakovaně je rozpalujte a zchlazujte, dokud se nezatvrdí a jeho strach se nezmění v nenávist.  Nenechte se zmýlit, já určitě nechci srovnávat činy nacionalistických demagogů se zrůdnými a odpornými činy, jež páchá DAIŠ: DAIŠ je třeba pohnat ke spravedlnosti. Ale ve způsobu komunikace, v používání polopravd a v přehnaném zjednodušování využívá propaganda DAIŠ podobnou taktiku jako populisté. Obě strany přitom mají ze sebe navzájem prospěch - svůj vliv by rozhodně nerozšířily, nebýt činů těch druhých.  Ponižující rasové a náboženské předsudky, rozdmýchávané takovými lidmi, jako je Wilders, se staly v některých zemích komunální, či dokonce celostátní politikou. Slyšíme o stupňující se diskriminaci na pracovištích. Děti jsou zostuzovány kvůli svému etnickému a náboženskému původu a ostatní se jich straní - ať už mají jakýkoli pas, slyší, že nejsou "opravdoví" Evropané; "opravdoví" Francouzi, Britové nebo Maďaři. Celé komunity jsou očerňovány pro podezření ze spiknutí s teroristy.  Dějiny možná naučily Wilderse a lidi jeho druhu, jak efektivně lze xenofobii a bigotnost proměnit ve zbraň. Komunity se zabarikádují v ustrašených, nepřátelských táborech, jejichž veliteli se stanou populisté jako oni a extremisté. Atmosféra zhoustne nenávistí a v tom okamžiku může rychle přerůst v násilí kolosálních rozměrů.  Od tohoto směřování musíme ustoupit. Přátelé moji, odporujeme dostatečně přeshraničnímu sbližování demagogů? Před deseti lety by manifest Geerta Wilderse a jeho clevelandský projev vyvolaly celosvětový rozruch. A teď? Teď se na ně reaguje sotva pokrčením ramen a mimo Nizozemsko si jeho slov a destruktivních plánů stěží někdo všimne. Budeme dál přihlížet této banalizaci úzkoprsosti, dokud nedospěje k logickému závěru?

Drazí přátelé,  chtěl bych adresovat tento krátký projev Geertu Wildersovi, jeho přívržencům a vlastně všem jemu podobným - populistům, demagogům a politickým blouznivcům.  Pro ně musím být noční můrou. Představuji globální hlas v oblasti všeobecných lidských práv; byl jsem zvolen všemi vládami a nyní jsem kritikem téměř všech vlád. Bráním a prosazuji lidská práva každého jednotlivce, všude: práva migrantů, žadatelů o azyl a přistěhovalců, práva žen a dětí ve všech zemích, práva menšin, původních obyvatel, lidí znevýhodněných, pronásledovaných a mučených - ať už ze strany vlád, politických hnutí či teroristů.  Jsem muslim, který je současně, což rasisty překvapuje, bílé pleti, matku má Evropanku a otce Araba. A i já jsem rozhořčený. Kvůli lžím a polopravdám Geerta Wilderse, jeho manipulacím a šíření strachu. Před dvaceti lety jsem sloužil v mírových silách OSN během válek na Balkáně - válek, které byly nesmírně kruté a ničivé a které vycházely ze stejného soukolí klamu, bigotnosti a etnického nacionalismu.  Před pouhými několika dny zveřejnil Geert Wilders svůj groteskní jedenáctibodový manifest a před měsícem hovořil podobným způsobem v Clevelandu ve Spojených státech. Nebudu opakovat, co řekl, ale mnozí lidé to opakovat budou a očekává se, že jeho strana si povede dobře v březnových volbách.  A přitom to, co Wilders sdílí společně s Trumpem, Orbánem, se Zemanem, s Hoferem, Ficem, Le Penovou či Faragem, sdílí také s DAIŠ (Islámským státem).  Ti všichni se snaží v různé míře vzkřísit idylickou, neposkvrněnou minulost, kdy byla sluncem zalitá pole osídlena lidmi, kteří byli etnicky a nábožensky jednotní, kteří žili v míru izolováni od okolí a řídili vlastní osud, kteří nebyli zasaženi zločinností, cizími vlivy a válkami. Takováto minulost zcela jistě nikdy nikde neexistovala. Minulost Evropy, jak všichni víme, tomu byla po staletí vzdálená.  Návrhy vzkříšení údajně dokonalé minulosti jsou fikce a jejich propagátoři jsou podvodníci. Chytří podvodníci.  Populisté používají polopravdy a přehnané zjednodušování - dva skalpely vyhlášených propagandistů, a internet a sociální sítě jsou pro ně dokonalým nástrojem, protože redukují myšlenky do těch nejmenších útvarů: úryvků z projevů, tweetů. Načrtněte polovinu obrazu v mysli zneklidněného jedince, který může být vystaven ekonomickým problémům a prostřednictvím médií hrůzám terorismu. Podpořte tento obraz tu a tam nějakými polopravdami a nechte přirozenou předpojatost lidí, aby doplnila zbytek. Přidejte dramatičnost a zdůrazněte, že to všechno je chyba určité skupiny, tak aby mluvčí, kteří budou útočit těmito verbálními zbraněmi, a jejich následovníci, se cítili svým způsobem nevinní.  Plán je prostý: přimějte lidi, kteří jsou již teď nervózní, aby se cítili strašlivě, a pak zdůrazněte, že je to všechno kvůli jedné skupině, která je uvnitř společnosti, cizí a hrozivá. Následně dodejte cílovému publiku dobrý pocit tím, že mu nabídnete věc, která je pro ně snem, ale pro druhé je příšernou nespravedlivostí. Opakovaně je rozpalujte a zchlazujte, dokud se nezatvrdí a jeho strach se nezmění v nenávist.  Nenechte se zmýlit, já určitě nechci srovnávat činy nacionalistických demagogů se zrůdnými a odpornými činy, jež páchá DAIŠ: DAIŠ je třeba pohnat ke spravedlnosti. Ale ve způsobu komunikace, v používání polopravd a v přehnaném zjednodušování využívá propaganda DAIŠ podobnou taktiku jako populisté. Obě strany přitom mají ze sebe navzájem prospěch - svůj vliv by rozhodně nerozšířily, nebýt činů těch druhých.  Ponižující rasové a náboženské předsudky, rozdmýchávané takovými lidmi, jako je Wilders, se staly v některých zemích komunální, či dokonce celostátní politikou. Slyšíme o stupňující se diskriminaci na pracovištích. Děti jsou zostuzovány kvůli svému etnickému a náboženskému původu a ostatní se jich straní - ať už mají jakýkoli pas, slyší, že nejsou "opravdoví" Evropané; "opravdoví" Francouzi, Britové nebo Maďaři. Celé komunity jsou očerňovány pro podezření ze spiknutí s teroristy.  Dějiny možná naučily Wilderse a lidi jeho druhu, jak efektivně lze xenofobii a bigotnost proměnit ve zbraň. Komunity se zabarikádují v ustrašených, nepřátelských táborech, jejichž veliteli se stanou populisté jako oni a extremisté. Atmosféra zhoustne nenávistí a v tom okamžiku může rychle přerůst v násilí kolosálních rozměrů.  Od tohoto směřování musíme ustoupit. Přátelé moji, odporujeme dostatečně přeshraničnímu sbližování demagogů? Před deseti lety by manifest Geerta Wilderse a jeho clevelandský projev vyvolaly celosvětový rozruch. A teď? Teď se na ně reaguje sotva pokrčením ramen a mimo Nizozemsko si jeho slov a destruktivních plánů stěží někdo všimne. Budeme dál přihlížet této banalizaci úzkoprsosti, dokud nedospěje k logickému závěru?  Nakonec naši společnost může ochránit jen zákon - zákon o lidských právech, závazný zákon, který je výsledkem lidských zkušeností, generací lidského utrpení, křiku obětí minulých zločinů a nenávisti. Musíme tento zákon náruživě bránit a řídit se jím.

 Nenechte se, přátelé, svést na scestí podvodníkem. Pouze když budeme usilovat o plnou pravdu a jednat moudře, může lidstvo přežít. Takže stanovte hranice a mluvte. Mluvte otevřeně a nahlas, soucitně, mluvte za vaše děti, za ty, na nichž vám záleží, za práva všech a zřetelně řekněte: Dost! Nenecháme se zastrašovat neurvalci, nenecháme se oklamat podvodníky, už ne, protože vy nebudete řídit náš kolektivní osud, budeme ho řídit my. A my, ne vy, budeme utvářet nadcházející století. Stanovte hranice!

Princ Zaíd Ra'ad Zaíd al-Husajn je členem jordánského královského rodu, v minulosti kandidoval na funkci generálního tajemníka OSN; vysokým komisařem je od roku 2014 jako první muslim na tomto vlivném postu. Během své diplomatické kariéry byl dvakrát jordánským velvyslancem při OSN, zastával i post velvyslance ve Spojených státech. Je důrazným kritikem sexuálního násilí a silným zastáncem Mezinárodního trestního soudu, v jehož pravomoci je stíhat osoby zodpovědné za válečné zločiny a genocidu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám