Hlavní obsah

Ve světě už letos beze stopy zahynulo nebo zmizelo 3400 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prvních pěti měsíců letošního roku ve světě zahynulo nebo se pohřešuje více než 3400 migrantů, kteří se pokusili překročit hranice na cestě za bezpečím či lepším životem. Osmdesát procent z nich se snažilo dostat po moři do Evropy. Ve středu to podle agentury AP uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Reuters

Migranti na gumovém člunu

Článek

Počet mrtvých či pohřešovaných migrantů je o 12 procent vyšší než ve stejném období loňského roku, kdy podle IOM ve světě zahynulo či zmizelo 2780 migrantů. Za celý loňský rok zemřelo či se ztratilo na migračních trasách po celém světě přes 5400 lidí.

Nejnebezpečnější migrační trasou na světě zůstává ta ze severní Afriky do Itálie přes Středozemní moře, která na počátku tohoto roku opět získala na důležitosti po uzavření takzvané balkánské stezky z Řecka přes západní Balkán do Rakouska a Německa.

Jen v posledním dubnovém týdnu utonulo ve Středozemním moři 1100 migrantů při devíti lodních neštěstích. Celkem zahynulo ve snaze dostat se do Evropy ve vodách moře oddělujícího starý kontinent od Afriky v prvních pěti měsících letošního roku 2809 lidí.

Za posledních dvacet let na migračních trasách na vodě i na zemi zahynulo podle středečních údajů IOM zhruba 60 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám