Hlavní obsah

„Generál” pašeráků migrantů je prý někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm/Řím

Klec sice spadla, ale na toho nesprávného. Přátelé Eritrejce, který byl vydán do rukou italské justice jakožto hlava gangu pašeráků lidí, tvrdí, že policie nemá hledaného mafiánského bosse, ale zcela nevinného člověka. Spravedlnost prý zaměnila Mereda Medhanieho, který řídil pašeráky, za nevinného Mereda Tesfamariama, jenž se ničeho nedopustil, napsala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený údajný Mered Medhanie po přistání v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Hermon Berhe, jenž žije v Etiopii, zatčeného poznal na fotce a tvrdí, že se s ním vyrůstal v Eritrei. Tesfamariam by podle něj mouše neublížil.

„Je to milující, přátelský a hodný člověk,“ řekl Berhe BBC.

Jeho slova potvrdila i novinářka švédsko-eritrejského původu Merona Estefanosová. „Je to jen uprchlík, který žil v Chartúmu. Chudý člověk,“ řekla švédskému listu Aftonbladet.

To, že šlo o chudého člověka, reportérovi BBC Willu Rossovi potvrdil i Eritrejec, který tvrdí, že měl spolu se zatčeným mužem v Súdánu pronajatý domek.

Foto: Profimedia.cz

Mered Medhanie na snímku zveřejněném italskou policií.

Foto: Reuters

Údajný Mered Medhanie vydaný do Itálie

Agentura Ansa přitom konstatovala, že hledaný byl „vůdce a organizátor jedné z největších skupin pašeráků lidí operující v oblasti Libye a střední Afriky”. Na řízení gangu se měl Mered Medhanie podílet spolu s komplicem z Etiopie, který je stále na útěku.

Foto: Reuters

Zadržený, jehož totožnost je zpochybňována po přistání v Itálii.

Britové mlží, Italové mlčí

Do rozkrývání chobotnice pašeráckého gangu jsou zapojeni vyšetřovatelé ze Súdánu, Itálie a Británie. Podle mluvčího Národní agentury pro zločinnost, tedy britské obdoby Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), Britové „spolupracují se zahraničními kolegy a na závěry je ještě brzy“.

Zdroj z italských policejních složek BBC řekl, že neví o tom, že by byla dále prověřována totožnost podezřelého. Italská policie je tedy zřejmě stále přesvědčena, že drží pod zámkem správného člověka.

Buď jak buď, člověka, který nyní sedí v italské vazbě, zadrželi v jednom z obytných domů v Chartúm, tedy hlavním městě Súdánu.

Mereda Medhanie si podle svědků nechával říkat Generál a stylizoval se do bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Po ulici se prý projížděl v tanku a křičel při tom, že „nikdo není silnější než on”.

Kolik utopených migrantů má Generál na svědomí, není známo. Italská prokuratura mu ale hodlá prokázat podíl na smrti 359 lidí, kteří utonuli po potopení člunu, jenž v říjnu roku 2013 mířil z Libye na italský ostrov Lampedusa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám