Hlavní obsah
Online

Babiš označil Rakušany za magory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu v 9 hodin začali v úvodním kole na mimořádné schůzi projednávat koaliční návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. S novelou nesouhlasí opoziční hnutí ANO ani SPD, očekávají se dlouhé, vícedenní obstrukce. Novinky dění ve Sněmovně sledují a nabízí v on-line přenosu.

Živě: Jednání sněmovna 17.1.2024Video: psp.cz

 
Článek

Předpokládá se, že projednávání prvního kola novely se protáhne kvůli opozičním obstrukcím až do pátku. Jednání by však mělo být s ohledem na zaměstnance Sněmovny přerušeno vždy od zhruba jedné hodiny ranní do 9 hodin ráno.

Podle návrhu, jejž podepsali zástupci všech vládních stran, by poštou mohli volit Češi, kteří si osobně nebo on-line s předstihem asi 40 dní před volbami požádají na příslušném zastupitelském úřadu o identifikační lístek a nahlásí adresu, na niž chtějí doručit hlasovací lístky a obálky. Na identifikačním lístku voliči stvrdí, že hlasovali sami za sebe. Volební lístek si vytisknou z informačního systému správy voleb, vloží do hlasovací obálky a tu pak s identifikačním lístkem do doručovací obálky, kterou odešlou zpět zastupitelskému úřadu.

Týkat by se poštovní volba měla už parlamentních voleb v příštím roce, od roku 2026 pak též evropských a prezidentských.

Korespondenční hlasování je samozřejmostí v drtivé většině členských zemí EU.

Středeční on-line přenos končí

Děkujeme za pozornost, dnešní on-line přenos z jednání poslanecké sněmovny končí. Podrobné zpravodajství z jednání o korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí bude pokračovat opět zítra.

Babiš: Magory jsem myslel stranu Zelených

Andrej Babiš ve středu večer uvedl, že když použil slovo magoři, myslel tím stranu Zelených.

„Samozřejmě jsem nemluvil o rakouských občanech, hovořil jsem o straně Zelených, která záměrně blokuje dostavbu dálnic. Myslím, že z kontextu to bylo zřejmé,“ sdělil Novinkám Babiš.

Ve středu odpoledne během diskuze v  poslanecké sněmovně přitom uvedl: „Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil Andrej Babiš ve svém více než tříhodinovém projevu.

Nacher: Nepředložili jste relevantní argumenty

Ke slovu se po dlouhé době dostal další z přihlášených poslanců do rozpravy Patrik Nacher (za ANO). „Žádné relevantní argumenty jste nepředložili,“ vmetl pětikoalici a začal přednášet své poznámky.

O slovo se hlásí 46 zákonodárců

Poslanci jsou stále u faktických poznámek. Na opozičníky vždy zareaguje některý zástupce koalice, na kterého se sesype další smršť faktických poznámek. Své dvě minuty chtějí využít ještě čtyři poslanci.

Do rozpravy se pak hlásí 46 zákonodárců, kteří zatím nemají omezenu dobu, po niž mohou mluvit. Zdá se tak, že debata bude ještě hodně dlouhá.

Přestřelka Rakušana a Babiše: Vychovávat ho nemohu

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se pohoršil nad výrokem šéfa ANO Andreje Babiše. „Ať ministr ‚tu bábu odvolá‘? Ne, to není výrok anonymního trolla v debatě na sociální síti, ale vyjádření tzv. lídra opozice na půdě parlamentu vůči ředitelce Národní galerie. A je vlastně jedno, o jaké ženě pan Babiš takhle mluví. V každém případě je to ukázka hulvátství, které je jedním z důvodů, že se ženy ve veřejné sféře necítí dobře,“ napsal ministr na sociální síť X.

Na plénu pak řekl, že „se omlouvá za každého hulváta, který ve veřejném prostoru uráží ženy“. „Já ho (Babiše) skutečně vychovávat nemohu, to se totiž nikdy nepovede,“ řekl Rakušan.

„Jste starej jako můj starší syn, takže mě skutečně edukovat nemůžete. Myslím, že vaši rodiče udělali někde chybu, takže si to vyřešte doma, a ne se mnou,“ vrátil mu Babiš.

Poslanci se sekli na faktických poznámkách

Vystoupení Jana Jakoba (TOP 09) vzbudilo velké ohlasy mezi členy hnutí ANO. Ti začali vystupovat s faktickými poznámkami, na kterých se sekli už více než půl hodiny. Přihlášky o faktickou poznámku jsou ještě tři, poslanci na ni mají dvě minuty.

Jakob na zákonodárce nereaguje. Podle vyjádření zástupců ANO na plénu odešel ze sálu.

Babiš: Na korespondenční volbu jsem změnil názor, protože se učím

Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob ještě připomněl, že Andrej Babiš (ANO) ve své knize z roku 2015 byl pro korespondenční volbu.

„Byla to nějaká vize,“ komentoval následně na plénu Babiš. „Vy jako poslanec, který je v politice strašně dlouho, také měníte názory, ne?“ vmetl zároveň Jakobovi.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Na snímku předseda ANO Andrej Babiš

„Byl jste v KDU-ČSL, a potom když Kalda (bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, pozn. red.) dostal kopačky, když se paktoval s komunisty, tak jste odešel. Když Kalda založí novou politickou stranu, tak zradíte Pekarovou Adamovou. Kalda to založí v listopadu nebo v lednu nebo v únoru, hádám, on bez politiky nemůže žít,“ rozohnil se Babiš na plénu.

Mluvil o spekulacích, že Kalousek přemýšlí o založení nové politické strany, která by se mohla jmenovat Strana politické odpovědnosti, tedy SRO.

„Já jsem změnil názor, protože se učím,“ zdůraznil ještě Babiš ke korespondenční volbě.

Jakob: Pojďte ukázat, že ANO není NE

„Pojďte ukázat, že hnutí ANO není hnutí NE, a pojďte konstruktivně jednat. Pojďte podpořit návrh v prvním čtení a podejte konstruktivní pozměňovací návrhy, o kterých můžeme diskutovat, třeba nás přesvědčíte,“ apeloval směrem k hnutí ANO šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

Babiš označil Rakušany za magory

„Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil na adresu rakouských občanů šéf ANO Andrej Babiš ve svém více než tříhodinovém projevu ve Sněmovně.

Zaznělo to v době, když mluvil o výstavbě dálnic. V případě dálnice D3 ve směru z Prahy do Českých Budějovic a na rakouskou hranici obvinil rakouskou stranu, že se na stavbu dálnice na svém území vykašlala.

Rakušané však mají na rozdíl od Čechů dálnici z Vídně až k Mikulovu. Tam navazující česká dálnice chybí.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš na archivním snímku s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, kterého označuje za svého přítele (září 2021).

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo tento měsíc stavbu předposledního jihočeského úseku dálnice D3 Nažidla - Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku.

Poslední úsek mezi Nažidly a Kaplicí-nádražím chtějí silničáři začít stavět v následujících měsících. Jihočeská část dálnice má být hotová v roce 2026.

Chybí ale ještě středočeská část, kompletní by dálnice z Prahy až k hranicím mohla být do roku 2031. V Rakousku chybí část dálnice mezi Lincem a státními hranicemi. Celý rakouský úsek by měl být dokončený v roce 2031.

Poslanci schválili pořad schůze

Poslanci po 7,5 hodinách od začátku jednání schválili pořad schůze. Pro hlasovalo 97 zástupců koalice, proti 77 členů opozice.

Sněmovna bude hlasovat o programu

Sněmovna bude po 7,5 hodinách od začátku jednání hlasovat o programu schůze. Ten byl předem daný, protože se jedná o mimořádnou schůzi.

Nyní mají poslanci pět minut pauzu, aby se stihli sejít v sále na hlasování.

Babiš: Já klidně budu mluvit

Zdálo se, že by Sněmovna po necelých osmi hodinách mohla hlasovat o programu. Nakonec se ale slova znovu ujal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Já klidně budu mluvit,“ avizoval a začal kritizovat premiéra Petra Fialu (ODS) a inflaci.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Na snímku předseda ANO Andrej Babiš

Okamura vystupovat nebude

Na plénu měl vystoupit šéf SPD Tomio Okamura, který ale avizoval, že na svůj projev potřebuje co nejvíce času, proto chce vystoupit až ve čtvrtek v 9 hodin ráno.

Předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala prý také přihlášku o slovo stahuje a chce mluvit až v pátek od 9 hodin ráno. Poslanci by podle dohody měli jednat maximálně do jedné hodiny v noci, do lavic by se pak zase měli vrátit ráno.

Havlíček: Stejně vás porazíme o parník

„Politika je ošidná,“ začal svůj projev místopředseda Sněmovny a první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Varoval před tzv. „family voting“. „Dovedeme si představit, jak mladí ovlivňují starší a naopak. Za plentou mají lidé absolutní svobodu,“ zdůraznil.

Podle něj je korespondenční volba i etický problém. „Nevidím důvod, proč vytvářet nerovnost mezi lidmi, kteří žijí u nás a v cizině. Pro lidi v cizině by platily jiné podmínky, než mají lidi u nás,“ upozorňoval také.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Na snímku Olga Richterova (Piráti) a Karel Havlíček (ANO)

Havlíček zároveň uznal, že hnutí ANO mělo v roce 2017 na korespondenční volbu jiný názor, když ji chtělo prosadit. Podle něj to ale „bylo blbě“.

Vláda podle Havlíčka chce korespondenční volbu proto, že se potápí. „Vy si pomůžete ve volbách možná o jedno procento, nám ubyde, ale věřím si, že vás porazíme o parník, takže vám ani to jedno procento nepomůže,“ vzkázal kabinetu.

Dostálová: Jde o volební systém ČR, ne o volební systém pětikoalice

Místopředsedkyně Sněmovny za ANO Klára Dostálová na plénu citovala z odborného názoru Jiřího Weigla z 11. 12. 2023, který varoval před zavedením korespondenční volby.

„Zastavme to, pojďme si sednout k jednomu stolu a pojďme hledat společnou cestu. Jde o volební systém České republiky, ne o volební systém pětikoalice,“ vyzvala Dostálová na závěr svého projevu. Pak ji u pultíku vystřídal její kolega Karel Havlíček (ANO).

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám