Článek
| Suroviny na 10 porcí |
| 6-8 hlav z kapra |
| 200 g kapřích jiker |
| 200 g kapřího mlíčí |
| 2 mrkve |
| 2 petržele |
| 1/2 celeru |
| 8 stroužků |
| česneku |
| 1 cibule |
| bobkový list, nové koření, celý pepř |
| sůl, mletý pepř |
| Knorrox |
| máslo a mouka na jíšku |
| 3 housky na opečení |
| Postup přípravy: |
Do většího množství vody dáme vařit hlavy z kapra, 1 rozčtvrcenou cibuli, 3-4 přepůlené stroužky česneku, 1 kostku Knorroxu, na velké kousky nakrájenou jednu mrkev, jednu petržel a 1/4 celeru, mírně osolíme, přidáme kuličky pepře a nového koření, bobkový list. Doba varu asi 20 minut, maso jde lehce od kosti.
Uvařené hlavy vyndáme a vývar zcedíme přes hustý cedník, uvařenou zeleninu už zpátky do vývaru nedáváme. Z hlav po vychladnutí pečlivě rukama (ucítíme případné kůstky) obereme masíčko, hlavně z tvářiček a v místě kde jsou odříznuté je hodně masa. Obrané maso dáme zpátky do přecezeného vývaru, přidáme nadrobno posekané jikry a mlíčí a přivedeme k varu. Mezitím co se polévka znovu vaří (s přidaným mlíčím jikrami ještě asi 15 minut), nastrouháme na jemném struhadle zbytek zeleniny (druhou mrkev a petržel, zbytek celeru), na pánvi rozehřejeme dostatečné množství másla, nastrouhanou zeleninu na másle prudce orestujeme, přidáme několik lžic hladké mouky, mícháme až vše zezlátne. Tuto "jíšku" se zeleninou přidáme do vývaru a polévku již jenom necháme přejít varem, aby se jíška zavařila (pokud se nám zdá málo zahuštěná, rozmícháme ještě lžíci mouky ve troše vody).
Dochutíme rozetřeným česnekem (3-4 stroužky), případně dochutíme polévkovým kořením, mírně opepříme. Starší housku nebo rohlík nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme na oleji dozlatova. Podáváme k polévce na mističce, do polévky si vkládá každý sám těsně před konzumací.