Hlavní obsah

Válková odmítne nominaci na ombudsmanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) při plánovaném jednání s prezidentem příští týden dodatečně odmítne nominaci na veřejnou ochránkyni práv. Uvedla to v pátek pozdě večer v České televizi. Zdůvodnila to tím, že byla členkou komunistické strany. Odmítla, že by důvodem bylo to, že je podepsaná pod odborným článkem s bývalým prokurátorem Josefem Urválkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Helena Válková

Článek

„Já to odmítnu. Doufám, že se nebude zlobit. Doufám, že mi vyhoví,” uvedla Válková v České televizi, co udělá při setkání s prezidentem Milošem Zemanem. „Zřejmě jsem špatně vyhodnotila situaci,” dodala s tím, že jí nedošlo, jak velký problém může představovat její členství v KSČ. Nevyloučila ovšem, že prezident její odmítnutí odmítne a nakonec se ombudsmankou stane.

Už navečer naznačila, že je ochotna se nominace vzdát: „Uvažuju o tom, že se jí klidně vzdám, když si pan prezident bude myslet, že by to měla být funkce, kterou by měl zastávat někdo, kdo má lepší morální profil z hlediska dřívějšího členství v KSČ. Já si osobně myslím, že část veřejnosti má v tomto ohledu tak silný hlas, že ho budu respektovat. Nebudu ta, která bude dotčená jakýmkoli způsobem.”

„Musíme dopřát sluchu i těm, kteří si myslí, že by to měl dělat někdo morálně bezúhonnější. Ale zatím mi to nikdo neříkal a v zákoně to není,” dodala.

Válková uvedla, že na členství v KSČ není pyšná. „Pokud by to mělo snižovat hodnotu, důstojnost, to že jsem byla v KSČ, byť jsem tam nebyla jako funkcionářka, tak si myslím, že ta instituce si to nezaslouží a musí tam být někdo, kdo je čistý jako padlý sníh a dělá agendu také dlouhodobě,” řekla.

KOMENTÁŘ: Co teď Zeman? – Josef Koukal

Komentáře

Válková chce prezidentovi ukázat i své články z doby před rokem 1989, aby sám posoudil, zda jsou odborné, nebo politické.

Server Info.cz ve čtvrtek zveřejnil texty, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace pachatelů trestných činů. U jednoho z článků je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou.

Válková údajně v KSČ hájila šikanu disidentů. Nařčení odmítá

Domácí

Válková ve čtvrtek uvedla, že se proti textu bude bránit soudní cestou. Tvrzení webu, že se podílela na šikaně disidentů, označila za absolutní a urážlivou lež a kvůli nim by kandidaturu nestáhla.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek či poslanec Václav Votava, kteří jsou členy koaliční ČSSD, dnes vyloučili podporu Válkové při volbě ombudsmanky ve Sněmovně. Oba považují její reakci na kauzu jejích článků z minulého režimu za nedostatečnou. Naopak poslanec hnutí ANO Milan Feranec dnes na dotaz ČTK uvedl, že Válkovou podpoří, protože zná její schopnosti a výsledky práce. Opozice ji odmítá.

Válková by se měla vzdát kandidatury na ombudsmanku, řekla šéfka TOP 09 Pekarová

Domácí

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám