Hlavní obsah

Válková by se měla vzdát kandidatury na ombudsmanku, řekla šéfka TOP 09 Pekarová

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Helena Válková (ANO) by se měla vzdát postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva a neměla by kandidovat na ombudsmanku. V pátek to uvedla šéfka opoziční TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Paní Válková se začala bránit jako podle příručky hnutí ANO, jedná se o kampaň, nevěděla jsem, neměla jsem tušení,“ zkritizovala Pekarová.

„Je nepřijatelné, aby osoba, která se v minulosti podílela na šikaně disidentů, dnes zastávala pozici zmocněnkyně vlády pro lidská práva či aspirovala na ombudsmanku. Měla by z volby odstoupit,“ řekla novinářům Pekarová.

KOMENTÁŘ: Co teď Zeman? – Josef Koukal

Komentáře

Pokud Válková nevyvodí nějaký závěr z toho, co se objevilo v médiích, měla by o tom podle Pekarové jednat Poslanecká sněmovna na příští schůzi. Ta začíná 21. ledna.

Válková nařčení odmítá

Server Info.cz ve čtvrtek uvedl, že exministryně spravedlnosti Válková na přelomu 70. a 80. let minulého století hájila zákony proti disidentům. Jeden z článků v časopisu Prokuratura z roku 1979 napsala s Josefem Urválkem, který se jako komunistický prokurátor účastnil procesu s Miladou Horákovou a má na svědomí desítky justičních vražd.

Babiš: Obvinění vůči Válkové jsou závažná, musí vše vysvětlit

Domácí

Válková jakoukoli vinu odmítá. „Nebyla jsem prokurátorka. Nebyla jsem příslušnice Veřejné bezpečnosti. Neměla jsem nic společného s StB. Naopak si myslím, že jsem hodně zkultivovala systém trestní justice,“ řekla Právu exministryně. Nařčení, že se podílela na stíhání disidentů, považuje za naprostou nehoráznost.

Válkovou už ve čtvrtek zkritizovala ODS. „Je výsměchem všem odpůrcům a obětem komunistického režimu v naší zemi. Zároveň jde o další mimořádné selhání premiéra i prezidenta, kteří ji podporují,“ zhodnotila poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám