Hlavní obsah

Teď musíme dát Ukrajině vše, co potřebuje, řekl Pavel italskému listu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českému prezidentovi Petru Pavlovi v úterý začíná oficiální program návštěvy Itálie. V poledne se sejde s protějškem Sergiem Mattarellou a o několik hodin později s premiérkou Giorgiou Meloniovou. Před návštěvou poskytl rozhovor italskému listu Corriere della Sera, který se ho s ohledem na jeho vojenské zkušenosti zeptal na současnou situaci na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Petr Pavel

Článek

„Nám nezbývá nic jiného ​​než dát Ukrajině vše, co potřebuje, aby uspěla ve svém poslání obnovit suverenitu a kontrolu svých hranic. Cokoliv menšího bude naším selháním. A ruské vítězství by se v budoucnu obrátilo proti nám, protože by posílilo jejich vnímání, že svých cílů mohou dosáhnout silou, a povzbudilo by všechny režimy na světě, aby se spoléhaly na slabost západních demokracií,“ uvedl Pavel v rozhovoru s tím, že je vděčný českým občanům a české vládě, že Ukrajinu podporovali od prvního dne.

„Z naší zkušenosti víme, že jediný jazyk, kterému Rusko rozumí, je jazyk síly. Bude také samozřejmě nutné dosáhnout fáze, ve které bude možné diskutovat s Moskvou, ale musí se tak stát v rámci mezinárodních pravidel a zákonů, nikoli za podmínek stanovených Putinem,“ prohlásil.

Nedodrželi jsme sliby

Prezident Pavel dále řekl, že západní dodávky vojenského materiálu nestačí Ukrajině k tomu, aby mohla pokračovat ve vysoce intenzivní operaci: „Nedodrželi jsme sliby zásobovat Ukrajince dělostřeleckou municí, výcvik na F-16 neprobíhá tak rychle, jak by měl. Po dodávkách Storm Shadows z Británie a podobných střel z Francie Ukrajina očekávala, že obdrží německý Taurus. Berlín se ale ještě nerozhodl, zda tyto střely dodá, či nikoli. To vytváří nerovnováhu v dodávkách a nejistota na ukrajinské straně není dobrým základem pro vojenské plánování.“

Lavrov trvá na pokračování bojů, aby Ukrajina nemohla dozbrojit

Válka na Ukrajině

Pavel dále řekl, že Ukrajina měla letos šanci jen na jednu velkou protiofenzivu. „Protiofenzivy jsou drahé, náročné, zdlouhavé, nejde udělat dvě nebo tři velké během jednoho roku,“ poznamenal s tím, že příští rok bude pro podobné velké akce ještě náročnější.

Připomněl, že budou prezidentské volby v Rusku, ve Spojených státech a potenciálně i na Ukrajině. „A letošní zima bude extrémně těžká, protože velká část ukrajinské infrastruktury byla zničena, a dokonce i s naší pomocí ji nemohli všechnu opravit. Pro obyvatelstvo to bude těžké a s váháním zemí, které nyní podporují Ukrajinu, poroste pocit frustrace. A přirozeně to vytváří situaci, která není příliš příznivá pro pokračování protiofenzivních operací,“ upozornil.

Zima navíc podle něj poskytne Rusku, které již dokázalo převést svůj průmysl do válečného režimu, čas na obnovu. „Vyrábějí mnohem více velkorážné munice, více tanků, nabírají více vojáků. Jednají s několika zeměmi o dodávkách. Severní Korea má potenciál jednoho milionu dělostřeleckých granátů. Pokud promeškáme příležitost zachovat naši podporu Ukrajině, příští rok by mohl být pro Moskvu ještě příznivější. Tento rok je klíčový pro položení základů úspěchu, příští rok bude složitější,“ dodal Pavel.

Rusové postupují u Avdijivky

Válka na Ukrajině

Sejde se s krajany

Tématy Pavlových schůzek s vrcholnými italskými představiteli budou ekonomické, unijní, zahraničněpolitické i bezpečnostní otázky. Podle ředitele hradního zahraničního odboru Jaroslava Zajíčka Itálie a Česko vnímají řadu aktuálních krizí a konfliktů včetně války na Ukrajině v zásadě totožně.

Pavel se i s manželkou Evou setká s českými honorárními konzuly a zástupci krajanské komunity.

Odpoledne zavěsí věnec k pamětní desce spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika a československých legionářů, vystoupí také s přednáškou ve škole NATO Defense College.

Do Itálie prezidenta doprovodila zhruba třicetičlenná podnikatelská mise. Zejména jde o podniky zaměřené na letectví, energetiku, obranu, dopravu či moderní technologie.

Ve středu ráno Pavel odjede vlakem do Milána, kde bude jednat s šéfem regionu Lombardie Attiliem Fontanou, navštíví továrnu Moto Guzzi či montovnu letounů F-35.

Peskov: Pavel je hysterický. Rusko není hrozbou Evropy, je tomu naopak

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám