Hlavní obsah

Válek slíbil analýzu o výrobě léků v Česku. Nikdo ji nedělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posílení výroby v Česku by mohlo do budoucna pomoct se zajištěním některých léků. Už před několika měsíci mluvili zástupci ministerstva zdravotnictví o tom, že k tomu vznikne sektorová analýza. Aby se vědělo, kolik farmaceutických firem v Česku vlastně je a jak by mohly své kapacity navýšit. Doteď ale firmy nikdo neoslovil a analýzu podle zjištění Práva nikdo nedělá.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Udělali jsme sektorovou analýzu farmaceutického trhu v České republice, ta tu nikdy nebyla od revoluce. Tu jsme poslali na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde chceme vytipovat výrobce, kteří jsou aspoň částečně v českých nebo slovenských rukách, a dohodnout se na podpoře,“ prohlásil v úterý v České televizi ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Jenže na průmyslu to vidí jinak. „Resort prošel usnesení vlády a žádný takový úkol nenašel. Žádnou analýzu tedy ministerstvo průmyslu a obchodu nezpracovává a dle našich informací ani zpracovávat nemělo,“ řekl Právu vedoucí tiskového oddělení Marek Vošahlík.

Mluvčí zdravotnictví Ondřej Jakob na dotaz Práva upřesnil, že požádali resort průmyslu o provedení analýzy, která má zmapovat tuzemskou výrobu aktivních chemických substancí, finální výrobu léků a jejich přípravu do konečného balení.

Válek: Penicilinu bude na podzim dost

Domácí

Mělo by jít o komplexní přehled, zahrnující i technické zázemí nebo třeba počet pracovníků.

„Ministerstvo zdravotnictví požádalo ministerstvo průmyslu a obchodu o provedení sektorové analýzy farmaceutického trhu v Česku a významně se podílelo na vydefinování jejího obsahu,“ uvedl mluvčí.

O tom, že je analýza trhu v plánu, vědí jak firmy, tak instituce. U toho ale zůstalo. V červnu zmínili zástupci ministerstva zdravotnictví, že by na vznik složité analýzy mohla třeba formou grantu přispět Technologická agentura ČR.

Nemají žádné zadání

„Tato problematika spadá věcně do gesce obou ministerstev – ministerstva průmyslu a ministerstva zdravotnictví – a Technologická agentura ČR prozatím neeviduje žádné zadání v této oblasti ani z jednoho z ministerstev. Jakmile takové zadání přijde, uděláme maximum pro zajištění této potřeby,“ podotkla mluvčí agentury Veronika Dostálová s tím, že o záměru vědí a nabídli v tom ministerstvům administrativní podporu.

O nic moudřejší nejsou ani firmy. „Chápeme, že se jedná o komplexní a dlouhodobý úkol, a věříme, že brzy budeme kontaktováni ohledně dalšího postupu,“ sdělila Právu jménem společnosti Zentiva Veronika Ocasio s tím, že byli začátkem roku informováni jen o záměru analýzu vytvořit. Vývoj a výrobu léčiv vidí jako strategický průmysl s přínosem pro tuzemskou ekonomiku i větší dostupnost léčiv.

Podobně jako premiér Petr Fiala (ODS), který s dalšími členy kabinetu Zentivu sídlící v Dolních Měcholupech letos navštívil. Už před časem vyjádřil podporu posilování soběstačnosti v Česku i na úrovni EU.

V praxi to drhne

„Jsme připraveni pomoci výrobcům léčiv v některých oblastech, jako je podpora výzkumu a vývoje, což je důležitý prvek. Česká republika se také zapojuje do nadnárodních iniciativ, které hledají cesty k tomu, abychom byli méně závislí na mimoevropských výrobcích účinných léčivých látek,“ řekl začátkem dubna Fiala na summitu pořádaném Zdravotnickým deníkem.

Na potřebu posilovat lékovou nezávislost na Asii hovořil už před několika měsíci i šéf BIS Michal Koudelka, který v tom vidí do budoucna bezpečnostní riziko. V praxi to ale drhne, mimo jiné na domluvě mezi ministerstvy ohledně analýzy.

Vedle finální výroby léků se v Česku vyrábí i aktivní chemické substance, klíčová složka léčiv. V republice je takových firem 35, věnují se tomu ale v malém objemu. Dvě desítky z nich mají českého vlastníka.

Válek k výpadku léků: Není čas na mou rezignaci, ale na hledání řešení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám