Hlavní obsah

Válek: Penicilinu bude na podzim dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Antibiotik bude na podzim dostatek. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Přislíbeno je podle něj do konce září 135 tisíc balení penicilinových antibiotik. Podobné množství je přislíbeno na listopad.

Foto: Profimedia.cz

Balení V-Penicilinu

Článek

„S výrobci a distributory se podařilo dojednat pro příští měsíce takové množství antibiotik, ať už penicilinových, či jiných, že spotřeba v nadcházející sezóně bude plně pokryta s dostatečnou rezervou,“ řekl Válek na tiskové konferenci k nedostatku léků.

Počítá s víc než 130 tisíci baleními penicilinových antibiotik pro děti, včetně sirupových, do začátku října. Dalších 170 tisíc baleni má přijít v průběhu listopadu.

Ministerstvo odmítlo, že by dojednalo menší množství léků, než tomu bylo loni. Předepsáno bylo loni 45 tisíc balení, objednáno je víc než třikrát tolik.

Antibiotika z Koreje už nepotřebujeme. Nevyrábí tam penicilin, řekl Válkův náměstek

Domácí

Mají zásoby nemocnice?

Lidé opakovaně naráží na to, že ačkoliv ministerstvo tvrdí, že léků je v Česku dostatek, včetně penicilinových antibiotik, v lékárnách ke koupi ale prakticky nejsou.

Část balení pro své hospitalizované pacienty si drží i nemocnice. Vyjadřovat se k tomu ale příliš nechtějí. Zásoby podle nich pokrývají potřeby pacientů, jejichž stav by se jinak mohl zásadně zhoršit.

„Fakultním nemocnicím jsme doporučili, aby si léky nestahovaly pod sebe. Na krajské a jiné nemocnice ale nijak nedohlédnu, nevím, jak jsou na tom,“ řekl Právu náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Válek opět terčem výtek za antibiotika

Domácí

Podle Válka ministerstvo bez novely zákona o léčivech, kterou má začít příští týden projednávat sněmovna, nemá jak zjistit, ve kterých lékárnách se léky nachází.

Dřív než od příštího roku ale novela účinná pravděpodobně nebude.

Dvořáček dodal, že díky novele už distributoři nebudou moci preferovat v dodávkách některé lékárny, ale budou muset dodávat všem, kdo si léky objednají. „Doufáme, že tím se dodávky více rozvrství,“ dodal.

Právě to zřejmě může za to, že ve většině lékáren penicilin stále není, i když resort tvrdí, že v Česku balení jsou.

Dopady nízké ceny?

Ministr odmítl, že by za nedostatkem generických léků byla jejich nízká cena. Lékárníci dlouhodobě tvrdí opak. „Cena je problém u velmi drahých léků. Problém je, když jedna léčebná kúra pro pacienta stojí 100 milionů,“ řekl Válek novinářům.

Lidé si podle něj musí zvyknout, že některé dříve využívané léky z trhu zmizí a bude potřeba si zvyknout na jiné.

„Opravdu je v České republice dostatek léků, ale není ve všech lékárnách a nejsou to všechny léky na které jsme byli historicky zvyklí,“ uvedl ministr. Nahlížet na léky je potřeba tak, jestli v dané skupině existuje alternativa, a neupínat se k jedné značce, poznamenal také.

Infektolog Milan Trojanek z FN Motol připomněl, že problém s antibiotiky se netýká jen České republiky. „Měli jsme tu atypickou respirační sezónu, proto jsme zaznamenali enormní nárůst respiračních nemoci, což je nejčastější důvod pro užívání antibiotika,“ řekl Trojánek.

Lékařských pohotovostí by mohlo být méně, navrhuje Válek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám