Hlavní obsah

Válek k výpadku léků: Není čas na mou rezignaci, ale na hledání řešení

Není čas na mou rezignaci, ale na hledání řešení, řekl v neděli k výpadkům v dodávkách léků ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). K rezignaci jej vyzývá opoziční hnutí ANO. V lékárnách totiž už několik měsíců chybí stovky léků.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Není čas na mou rezignaci, je čas najít řešení. Chápu, že opozice to navrhuje, protože ona všechny problémy ve zdravotnictví řešila odvoláváním ministrů. Vzpomeňme si na poslední covidový rok. Řešení koalice je hledat řešení, v tom se lišíme,“ uvedl Válek v Otázkách Václava Moravce České televize.

Zároveň upozornil na to, že výpadky léků jsou dlouhodobé. „A bohužel, moji předchůdci se na jakékoliv hledání řešení vykašlali,“ podotkl.

Kroků, jak situaci zachránit, podle svých slov už „provedl hodně“. „Udělali jsme první krok už v loňském roce. Podařilo se nám schválit průlomový zákon, který nám umožňuje lék, pokud vůbec v Evropě existuje, dovézt na speciální dovoz, schválit mu úhradu a dostat ho okamžitě do lékáren. Tak jsme dovezli například 140 tisíc balení antibiotik,“ hájil se.

Nové léky Němcům hned, Čechům až za rok

Domácí

V současné době je podle něj v Česku ke všem druhům antibiotik alespoň nějaká varianta. „Teď už máme možnost v každé kategorii nějaké antibiotikum předepsat,“ zdůraznil.

Podle opozice Válek situaci „absolutně nezvládá“. „Měl by rezignovat, protože skutečně nezvládl tuto situaci. Díváme se na zoufalé matky, které s dětmi objíždí lékárny,“ upozorňovala v minulosti například šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Krebs: Byl bych tvrdší než Válek

Ministr zdravotnictví v pořadu také uvedl, že se pacienti „za posledních deset let stali rukojmími farma průmyslu“. Farmaceutické firmy chce do budoucna za nedodávání léků postihovat.

Změnit to má podle něj novela zákona o léčivech, kterou chce ministerstvo v květnu předložit vládě a v červnu Sněmovně. Dává povinnost výrobcům držet měsíční až dvouměsíční zásobu léků, lékárnám pak úřady informovat o svých zásobách a rizicích nedostatku nějakého léku. Ministr chce, aby novela vstoupila v platnost letos v říjnu.

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse by měly být za nedodání léků příslušné sankce. „Byl bych asi tvrdší než současný ministr. Byl bych za to, aby excesy byly adekvátně trestány,“ zdůraznil v pořadu.

Evropská komise navrhla farmaceutická pravidla pro celou EU. Mají zajistit dostatek léků

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám