Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Čína v bludném covidovém kruhu – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynuly tři roky od chvíle, co se začala ve Wu-chanu šířit nová respirační nemoc. Čína tehdy reagovala pomalu, ale nikdo nemohl tušit, jaký rozsah bude mít pandemie covidu-19. Loni jsme se těšili, že na ni budeme moci zapomenout. Zaznívala i slova, že skončila. Nyní však zažíváme déjà vu. V Číně jsou opět přeplněné nemocnice, lékaři i sestry kolabují a před krematorii se tvoří dlouhé fronty.

Alex Švamberk

Článek

Oficiálně Čína přiznala od začátku prosince, kdy začala uvolňovat opatření, jen třináct obětí, přičemž nakažených má denně přibývat asi pět tisíc.

Už tento poměr působí nevěrohodně, a to i v případě velmi vysoké proočkovanosti nejúčinnějšími vakcínami, kdy by byly podávány posilující dávky, což rozhodně není případ Číny.

Pomohla drobnost, Čína změnila způsob evidence obětí, zařazuje mezi něj jen lidi, u kterých test aktuálně prokázal covid-19 a zemřeli na selhání plic. Nedává do ní lidi, jimž covid zhoršil stav a zemřeli na chronickou nemoc, kterou trpěli. Nebo skonali až pár týdnů po testu.

Odhad společnosti Airifinity zabývající se modelováním šíření nákaz uvádí až milion nově nakažených denně, přičemž denní počet obětí se pohybuje mezi 5000 až 9000. Vrchol epidemie, kdy by se denně mohlo nakazit 3,7 milionu lidí, by měl přijít v půlce ledna.

O deset dní později by mohlo za den umřít až 25 tisíc nakažených. I kdyby byla čísla přestřelená, a ve skutečnosti jen poloviční či třetinová, ukazuje to, že se epidemie v Číně nekontrolovaně šíří.

Peking, podobně jako na začátku pandemie, kdy byl těžce postižen Wu-chan, nereaguje. Už ho vyzvala i Světová zdravotnická organizace, kterou rozhodně nelze považovat za protičínskou, aby poskytoval pravidelně aktuální informace o šíření koronaviru v zemi, zejména o hospitalizacích, úmrtích i očkování.

Zdá se, že se kruh uzavřel a Čína se vrátila na počátek pandemie, kdy také čelila podezření, že informuje pozdě a nepřesně.

Peking hraje stále stejné hry, pořád je tou uzavřenou zemí za zdí, která se řídí svými pravidly. Jenže svět je dnes mnohem propojenější než před 2000 lety, což usnadňuje šíření nemocí.

Covid-19 se začal v Číně šířit na podzim, když po protestech vláda odstoupila od politiky nulové tolerance nemoci spojené s přísnými uzávěrami. Můžeme se bavit o tom, jestli extrémně tvrdá opatření nebyla přehnaná, jenomže čínské vedení mohlo vědět, proč na nich lpí.

Účinnost čínských vakcín je menší, u CoronaVaku jen 51procentní účinnost, Sinopharm chrání před průběhem s příznaky se 79procentní účinností. Účinnější západní mRNA vakcíny nebyly v Číně schválené k použití.

Ochrana poskytovaná vakcínami navíc rychle vyprchává a třetí dávku měly jen dvě třetiny čínské populace. Polovina lidí nad osmdesát let není očkovaná vůbec.

Jak moc byla tvrdá opatření podložená, se těžko posuzuje, ale rychlá změna přístupu byla chybou, protože většina obyvatel se s virem nesetkala a neměla vytvořené žádné protilátky.

Peking však žádnou chybu nepřiznává a dále uvolňuje pravidla a kritizuje země, které začínají požadovat po čínských turistech negativní testy, protože takové postupy mají být vědecky podložené. Dokonalejší obrat o 180 stupňů si nelze představit.

Jenomže nejde jen o Čínu. Pokud se vrací na začátek roku 2020, my bychom to dělat neměli. S kontrolami lidí přijíždějících z Číny nelze otálet a čekat na Brusel.

Některé země je už zavedly. Nevím, jaké všechny varianty viru se v Číně objevují, protože za epidemií virus nejvíce mutuje. USA dokonce kvůli tomu zvažovaly testovat odpadní vodu z letadel.

Zatím má v Číně převažovat varianta omikronu BF.7, která je také nejrozšířenější v ČR, i když v jiných zemích ji už vytlačuje BQ.1. Ale v USA se už šíří varianta XBB.1.5, která je schopna lépe obcházet imunitní reakci organismu.

Varující je, že počet nakažených začal prudce stoupat v prosinci i v Japonsku, kde denně evidují přes čtvrt milionu nakažených.

Po návratu tvrdých restrikcí nikdo netouží, ale pokud vidíme nebezpečí na obzoru, je dobré se řídit pionýrským heslem Buď připraven. Ministerstvo zdravotnictví by mělo spustit očkovací kampaň, protože ne všichni přeočkovaní dostali v létě vakcínu proti omikronu BA.5. 

A je potřeba si zajistit léky. Kdyby se opakovala při epidemii situace s nedostatkem dětských sirupů proti horečce, mohlo by to u covidu být fatální. Ministr Vlastimil Válek však drží bobříka mlčení, zatím žádný plán nezveřejnil, pokud nějaký vůbec má, protože se hlavně věnuje svým plánům na nadstandard.

Reklama

Výběr článků

Načítám