Hlavní obsah

V žádostech o pomoc chybí posudky znalců i plnění pojišťoven

Právo, svj

Devět z deseti žádostí o dotaci z programu Živel, které posílají lidé postižení tornádem na jižní Moravě Státnímu fondu podpory investic (SFPI), vykazuje chyby. Žadatelům tak stát zatím nemůže peníze vyplatit.

Foto: archiv Romana Majera

V osadě Pánov tornádo zasáhlo a těžce poničilo takřka všechny domy.

Článek

Upozornil na to server iRozhlas.cz s tím, že někteří lidé chtěli obejít podmínky programu. V některých žádostech chyběly znalecké posudky i výše plnění pojišťoven, které jsou pro výpočet a získání dotace nezbytné. O pomoc dosud stát požádalo 759 lidí, přičemž 88 z nich muselo přistoupit k demolicím.

Havlíček: Evidujeme už žádostí o pomoc po tornádu za 60 milionů

Domácí

„Žadatelé budou SFPI telefonicky nebo e-mailem vyzváni, aby doložili chybějící dokumenty,“ sdělil včera Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) David Hořínek.

Ministerstvo podle něj ve spolupráci s Jihomoravským krajem řeší nedostatek odhadců. „Fond připravil metodiku a podle informací od pana hejtmana je už připraveno asi sto odhadců. Budeme se tak moct posunout ve vyřizování žádostí dále,“ uvedl mluvčí.

Od státu až dva miliony

Z programu Živel mohou lidé získat dotaci až dva miliony. Od státem kompenzovaných nákladů na obnovu bydlení se ale odečítá část pojistného plnění.

Postup má být podle MMR takový, že žadatel pošle na SFPI kopii potvrzení, ve kterém mu pojišťovna vyčíslí hodnotu plnění. Fond z této částky vypočítá 70 procent. A těchto 70 procent plus dotace nesmějí překročit celkové náklady na opravu.

„Pojištěný si tedy nechá celou vyplacenou pojistku, pouze podle potvrzení se mu vypočítá dotace. Třicet procent z vyplacené pojistky mu pak tedy zbude například na nákup auta nebo vybavení bytu,“ popsal Jiří Landa z MMR.

V USA ohrožují nejhorší požáry v historii, objevilo se i ohnivé tornádo

Evropa

Na dotaz, zda se někteří lidé snaží kvůli dotacím podvádět, Hořínek Právu odpověděl: „Nechceme mluvit hned o podvodech, ale měli jsme dotazy, zda nejde opravit střecha i u domů nezasažených tornádem.“

Hořínek také poděkoval znalcům a odhadcům, kteří sami nabídli pomoc. „SFPI pomáhá propojit zpracovatele posudků přímo s těmi, kdo jejich pomoc potřebují. Žadatel nechá na obecním úřadu svoje kontakty, následně ho kontaktuje zpracovatel posudku a domluví s ním termín prohlídky nemovitosti. Znalec pak sám zašle kopii posudku přímo na SFPI,“ doplnil.

Lidem z oblastí zasažených tornádem bylo z programu Živel dosud vyplaceno 40 záloh za 20 milionů korun. Zálohová dotace 500 000 korun je určena na demolici a přípravu projektové dokumentace.

Reklama

Výběr článků

Načítám