Hlavní obsah

V USA ohrožují nejhorší požáry v historii, objevilo se i ohnivé tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní požáry porostu v USA budou ještě ničivější než loňské, varovali experti. Požáry pustoší rozsáhlou oblast od Kalifornie a Arizony až po Wisconsin. Objevilo se také ohnivé tornádo a tzv. pyrokumulonimby, tedy bouřkové mraky vznikající nad požáry, které dál napomáhají jejich šíření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

USA se potýkají s extrémními požáryVideo: Reuters

 
Článek

K letošní vlně požárů přispěla mimořádná vedra, kdy padaly teplotní rekordy od jižní Kalifornie a Nevady přes Oregon až po stát Washington. V Údolí smrti naměřili rekordních 54,4 stupně Celsia, čímž padl rekord z roku 1913.

Foto: Pete Caster, ČTK/AP

Hasiči bojují s požárem na jihu státu Washington.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Požár porostu na severu Kalifornie zapálil dům.

Podle klimatologa Jose Pabla Ortize Partidy se kvůli vysokým teplotám extrémně rychle vypařují zásoby vody. A bez ochlazující vlhkosti se země zahřívá velmi rychle. To vše napomáhá šíření požárů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plameny pustoší i stát OregonVideo: Reuters

Požár Bootleg v Oregonu už sežehl 620 kilometrů čtverečních a během každého z posledních tří dnů se jím zasažená plocha zdvojnásobila. „Chování požáru, které vidíme u Bootlegu, patří k tomu nejextrémnějšímu a hasiči se setkávají s podmínkami, které nikdy dříve neviděli,“ uvedl Al Lawson, který velí hasičům bojujícím s tímto požárem. Kvůli požáru bylo přerušeno vedení vysokého napětí do Kalifornie, kde proto v pondělí vyzvaly úřady k šetření proudem.

Foto: ČTK/AP

Letadlo hasí požár porostu v Oregonu.

Požár na severu Kalifornie sežehl 360 kilometrů čtverečních. Šířil se tak rychle, že se vytvořilo ohnivé tornádo z plamenů a kouře, uvedl list The Guradian.

V dalších oblastech se zase začaly vytvářet tzv. pyrocumulonimby, tedy bouřkové mraky, která vznikají díky horku na požářišti. Ty mohou situaci ještě zhoršovat, protože je provázejí suché bouřky s blesky, které vznikají, aniž by pršelo.

Navíc večer po ochlazení klesá k zemi horký dým, což situaci ještě zhoršuje, uvedla stanice BBC. Požáry dále hrozí v Kalifornii, v Nevadě, kde se už objevily, na Středozápadě směrem k Pacifiku a na severu Skalistých hor.

Varování před pyrocumulonimby

Klimatolog Daniel Swayn dodal, že intenzita požárů v Kalifornii a Oregonu je něco, co dosud na počátku sezóny požárů nebylo. Proto by podle něj letošní extrémní podmínky – tedy sucho a vlna veder – mohly vést k výrazně horším požárům, než byly ty loňské, dosud rekordní.  Experti narůstající počet požárů připisují klimatickým změnám.

Foto: Nathan Howard, ČTK/AP

K večeru klesá z požářišť hustý kouř.

Reklama

Výběr článků

Načítám