Hlavní obsah

V Praze 10 byl otevřen největší soudní areál v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do vršovického areálu Na Míčánkách se přesunou soudy a státní zastupitelství z pražských obvodů 4, 8, 9 a 10. Na jeho výstavbu vydalo ministerstvo spravedlnosti více než 2,5 miliardy korun, téměř o 300 miliónů korun více oproti původní ceně.

Článek

Areál pojme 40 procent pražské justiční kapacity a přispěje k řešení situace, kdy řada soudů a státních zastupitelství sídlí v nevyhovujících a často také pronajatých budovách. Je výsledkem rekonstrukce tří historických budov v místech někdejších Kasáren Jana Roháče z Dubé a výstavby jednoho nového objektu. V objektu bude zaměstnáno kolem 1000 zaměstnanců.

Komplex se skládá z 98 soudních síní, 38 speciálních místnostní pro utajené výslechy, 30 vazebních cel, dražebního sálu a například odborné knihovny.

Celý areál je propojen podzemními chodbami a provoz v něm je rozdělen na dvě části tak, aby se justiční personál, soudci a státní zástupci nedostali do styku s veřejností dříve než v jednací síni. "Soudci tak cestou do síně nebudou překračovat nohy účastníků řízení," poznamenal předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Větší náklady spojeny s nekvalitním projektem

Původně měla výstavba areálu přijít na téměř 1,9 miliardy korun. Během realizace ale částka narostla.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je prodražení nového sídla zapříčiněno nejen zvýšením daní, ale také nedomyšleným projektem.

Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala nebyl vypracován kvalitní a finančně vhodný projekt. Ten se začal zpracovávat předtím, než ze strany justice vznikla konkrétní představa o paláci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám