Hlavní obsah

Stavba justičního areálu vyšla o 300 miliónů dráž

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř o 300 miliónů korun proti původní ceně vyšla dráž výstavba rozsáhlého justičního komplexu v pražských Vršovicích. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou ve středu projedná vláda. Kontroloři prodražení nového sídla soudů spatřují ve zvýšené dani, ale i v nedomyšleném projektu.

Článek

Areál Na Míčánkách, kam se v současnosti stěhují soudy a státní zastupitelství z pražských obvodů 4, 8, 9 a 10, je pro ministerstvo spravedlnosti nejnáročnější finanční akcí. Celkové schválené finanční náklady na stavbu paláce přesto úřad přesto nepřekročí.

Zhotovitel původně stanovil cenu stavby na téměř 1,9 miliardy korun. Během realizace se částka měnila, NKÚ zaznamenal jak její zvýšení, tak úspory.

Ty však byly podstatně nižší, samotná stavba se tak nakonec prodražila o zhruba 290 miliónů korun. Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala lze navýšení označit za podstatné. "Je to výrazná částka," podotkl.

Prodražení způsobil nekvalitní projekt

Chyba podle něj nastala na samém začátku investičního záměru, kdy nebyl vypracován kvalitní a finančně vhodný projekt. Ten se začal zpracovávat předtím, než ze strany justice vznikla konkrétní představa o paláci. "Pokud by to bylo vše promyšleno a pečlivě připraveno, tak velký výkyv by v konečné ceně stavebního díla nebyl," řekl prezident NKÚ.

"Jestliže na začátku nebylo jednoznačně řečeno, kolik má být například jednacích síní nebo jaké má být vybavení - zda nadstandardní, či standardní, pak se samozřejmě projektant snaží pracovat, jak uzná za vhodné on sám," vysvětlil Dohnal.

Následné snahy o úspory, které nastaly po prvotní kontrole NKÚ v roce 2002, už pak nebyly dostatečně efektivní.

Pozdní škrtání

"Začalo se škrtat ve fázi, kdy už bylo stavební povolení a projekt byl rozjetý. Zastavit ho by znamenalo celou věc vrátit na začátek, dokončení paláce by se mohlo třeba o několik let oddálit. V úvahu se přitom muselo brát, že už na areál určité finanční prostředky vynaloženy byly," řekl prezident NKÚ.

Růst ceny za stavbu ovlivnila mj. také změna sazby DPH, ušetřit se naopak podařilo díky zaměstnání odsouzených na některých dílech stavby. Dále byla místo některých zamýšlených nadstandardů pořízena běžná a levnější zařízení srovnatelných parametrů.

Právě kvůli DPH musely být v mezidobí schváleny nové celkové finanční náklady na stavbu a vybavení z původních 2,2 na 2,506 miliardy korun. Změněnou částku ani přes zvýšení nákladů na stavbu by ministerstvo spravedlnosti podle mluvčího Pavla Staňka překročit nemělo. Areál má být definitivně dokončen do 31. října.

Dohnal se domnívá, že by se justiční palác mohl stát poučením pro ostatní ministerstva, která by se měla v budoucnu stejných nedostatků vzniklých ve fázi přípravy vyvarovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám