Hlavní obsah

V pirohu se žampiony číhala jedovatá helmovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houby lákají do lesů davy lidí, kteří se těší z plných košíků. Ale letos častěji než jindy se stává, že si houbař domů přinese i úlovek, z jehož konzumace mu je těžko, takže se musí obrátit na doktory.

Foto: Profimedia.cz

Žampiony, ilustrační foto

Článek

V péči zdravotníků skončila tento týden i Renata z Prahy, která místo do přírody vyrazila do specializovaného obchodu v centru metropole, kde si koupila piroh plněný houbami. Asi půl hodiny po tom, co ho snědla, se jí udělalo těžko, následovaly kruté křeče a kolegové z práce museli volat záchranku.

V nemocnici putovala na JIP, domů ji pustili druhý den. „Z toho, co jsem vyzvrátila, bylo jasné, že v pirohu byly žampiony, ovšem ukázalo se, že i jedovatá helmovka narůžovělá,“ vyprávěla Právu.

Jak se do pokrmu dostala, se zatím nedozvěděla. V obchodě, který neprodleně kontaktovala, jí pouze sdělili, ať pošle lékařskou zprávu.

Mluvčí pražské hygieny Zděněk Boublík Právu vysvětlil správný postup. Jestliže je zákazník přesvědčen, že jej postihly zdravotní obtíže po konzumaci potraviny z určitého obchodu, měl by to oznámit.

Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví

Recepty

Měl by informovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), která iniciuje kontrolu provozovny. Na webu k tomu zákazníci najdou interaktivní formulář.

Prodej hub zajišťují pro gastro speciální prodejny. „Sběr čerstvých hub a jejich prodej samozřejmě vyžadují registraci,“ řekl Právu mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Letos hrozí hlavně muchomůrka zelená

Houby lze prodávat pouze za určitých podmínek – nesmějí být nakrájené, přípustný je pouze jediný řez, a to tak, aby nebyl oddělen klobouk houby od jejího třeně, nesmějí být přestárlé, zapařené, příliš vlhké a už vůbec ne plesnivé nebo nahnilé.

Měly by být také do sucha očištěné a řádně označené druhem houby, datem sběru a dobou použitelnosti, která nesmí být delší než tři dny ode dne, kdy byly nasbírány. Předepsaná teplota skladování a přepravy se pohybuje od 0 do 10 stupňů Celsia.

SZPI provádí pravidelné kontroly, ať na tržištích, nebo ve stáncích u silnic. Zjišťuje, zda disponují osvědčením a jaká je kvalita nabízených plodů lesa. Pokud by byly např. oschlé, červivé nebo vykazovaly jiné nedostatky, prodej zakáže.

Houby nemusejí růst jen v lese. Můžete je pěstovat na zahradě, dokonce i doma

Zahrada

„Nedá se to označit za problematický segment, ale každý rok nějaké prohřešky zjistí,“ reagoval na otázku, jaké jsou výsledky. Že osvědčení chybí, zjistí kontroloři podle něj zcela výjimečně. Následuje neprodlený zákaz a správní řízení. „V některých případech zakazujeme prodej části hub, protože jsou závadné,“ dodal.

Toxikologové letos zatím hlásí závažnější otravy, zaznamenali i vyšší počet otrav smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou. Mluvčí pražské záchranky Jana Poštová Právu řekla, že záchranáři vyjíždějí k podezření na otravu.

Tedy žaludečním nevolnostem po konzumaci hub. Konečný verdikt padne až v nemocnici. Loni tak vyjeli k 27 případům, letos zatím k 29.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám