Hlavní obsah

V Ostravě postaví netradiční parkovací dům. Vypadá jako rampa, na zelené střeše bude hřiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sousedství krajského úřadu v Ostravě už měl letos stát nový parkovací dům, který nabídne šest set parkovacích míst. Kolem návrhu stavby, která v roce 2019 vyhrála městskou architektonickou soutěž, se ale strhla velká diskuse. Řešilo se, zda je vůbec reálné takový parkovací dům postavit.

Foto: Vizualizace - Projektstudio EUCZ

Parkovací dům vypadá jako rampa v zeleni.

Článek

V současnosti to vypadá, že se Ostravané netradičního objektu, pod nímž je podepsán ateliér Projektstudio EUCZ architekta Davida Kotka a architektka Andrea Jašková, dočkají. Město v únoru oznámilo, že se začne stavět.

Parkovací dům, který vypadá jako dlouhá rampa a je celý zarostlý zelení, a to i na střeše s multifunkčním hřištěm, se má otevřít v roce 2025.

Garáže budou sloužit pro dvě další zajímavé ostravské budovy, na kterých se pracuje. Pro novou koncertní síň, která vznikne přístavbou Domu kultury Ostrava a jež některým připomíná při pohledu z výšky pouzdro houslí, a pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu, tzv. černou kostku.

Foto: Archiv města Ostravy

Parkovací dům má sloužit i pro novou koncertní síň (na vizualizaci), která se buduje v jeho sousedství.

Foto: Archiv Moravskoslezského kraje a architektů

Knihovna má stát v ulici 28. října.

Parkovací dům vybudují v místě stávajícího parkoviště, které mělo kapacitu jen sedmdesát sedm míst. Bude mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží. Propojena budou třemi vertikálními jádry s výtahy a schodištěm.

V Ostravě vyroste nová koncertní hala pro více než 1200 lidí. Připomíná futrál na housle

Domácí

Odklepnuto. Ostrava bude mít supermoderní vědeckou knihovnu přezdívanou Černá kostka

Tipy a trendy

Návrh musí zhotovitel dodržet

„Spoluzadavatelem veřejné zakázky je společnost Ostravské komunikace. Náklady na samotnou stavbu jsou ve výši 397 milionů korun bez DPH. Zhotovitelem stavby je IPS Třinec. Parkovací dům bude postaven za 93 týdnů,“ uvedla ostravská mluvčí Gabriela Pokorná.

Dodala, že pro projekt je zpracována dokumentace pro společné povolení a projektové standardy, prováděcí dokumentaci zpracuje zhotovitel.

„Ten také musí dodržet požadovanou podobu díla dle architektonického návrhu. Musí splnit i tvarový a estetický výraz a parametry konstrukce, stejně jako požadavek na funkci, kterou má dílo plnit,“ uvedla Pokorná.

Foto: Vizualizace - Projektstudio EUCZ

Na střeše parkovacího domu vznikne multifunkční hřiště.

Foto: Vizualizace - Projektstudio EUCZ

Nový ostravský parkovací dům u hejtmanství

Nosná konstrukce objektu je navržena z monolitického železobetonu s nepravidelným obrysem.

„Parkovací dům je dlouhá rampa, po jejímž obvodu jsou rozmístěna parkovací stání. Tato rampa má vodorovná i šikmá stání ve sklonu, což dovoluje maximální využití prostor pro parkování a eliminaci provozních komunikací,“ sdělil náměstek ostravského primátora pro investice a dopravu Břetislav Riger (Ostravak).

Doplnil, že návštěvník se bude pohybovat po spirále, takže obsazování parkovacích míst bude efektivní. „Pěší komunikace navazuje na veřejný prostor před domem a vine se vnitřním atriem až na střechu domu, kde je plánováno multifunkční hřiště s provozním zázemím a bezpečnostním oplocením,“ upřesnil náměstek.

Zázemí pro elektrická vozidla

Přesahy střech i horní střecha parkovacího domu budou zelené. „Ze všech ploch je jímána voda do retenční nádrže, která je zde přiznána a slouží pro závlahu, zlepšuje mikroklima a reguluje teplotu. Na fasádě budou bezpečnostní nerezové sítě s popínavou zelení, které dávají vyniknout koncepci domu,“ podotkla ještě mluvčí města.

Také milovníci elektromobility zde najdou své zázemí. V parkovacím domu budou pro řidiče aut k dispozici dvě rychlonabíječky a deset nabíječek Wallbox. Tři z dvacítky cykloboxů budou také opatřeny nabíječkami na elektrokola.

Podle náměstka Rigera bude zřejmě už v dubnu dokončen v Ostravě další parkovací dům, a to u městské nemocnice. Nabídne 465 parkovacích míst.

Pokračuje i výstavba druhého parkovacího objektu u Domu kultury Poklad.

Anketa

Líbí se vám návrh parkovacího domu?
Ano, moc!
81,4 %
Je docela pěkný...
8,6 %
Nic moc...
1,6 %
Ne, nelíbí.
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2179 čtenářů.

V centru Ostravy se chystá další proměna břehů řeky Ostravice

Bydlení

Reklama

Související témata:
Parkovací domy

Související články

Výběr článků

Načítám