Hlavní obsah

Ostrava stále bojuje o to, aby měla dva mrakodrapy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vedení města Ostravy stále pracuje na tom, aby v centru moravskoslezské metropole vznikly dva mrakodrapy. Jeden z nich, postavený v lokalitě zvané Slza u obchodního centra Forum, by s výškou 238 metrů mohl být i nejvyšší budovou v celé České republice.

Foto: Archiv investora

Původní vizualizace plánovaného ostravského mrakodrapu, který by se stal nejvyšší budovou České republiky. Jeho podoba se ale zcela jistě změní.

Článek

Podoba projektu se však již několikrát změnila. Konečná podoba bude známa až z architektonické soutěže. Nyní však investor, společnost RT Torax, v projektu postoupil o další krok dopředu.

Firma oznámila, že do mezinárodní architektonické soutěže, kterou společně s městem vyhlásila letos v únoru, se přihlásilo pět zájemců. „Jde o pět architektonických studií, která projektují stavby ve světových metropolích a s architektonickými soutěžemi tohoto formátu mají zkušenosti,“ uvedla mluvčí projektu Michaela Vávrová s tím, že více informací zatím nemůže sdělit.

Studia musí své soutěžní návrhy investorovi odevzdat do 5. února příštího roku. O vítězi pak odborná porota rozhodne v březnu. Součástí architektonické soutěže bude 5. prosince workshop za účasti investora, porotců, expertů a zástupců města. „Půjde o individuální setkání s jednotlivými studii, při nichž architekti dostanou zpětnou vazbu na své rozpracované projekty,“ shrnul zakladatel společnosti Tomáš Häring.

S vybraným architektonickým studiem budou následovat další fáze projektování a povolovacích řízení. Zahájení stavby investor plánuje na rok 2028, předpokládány termín dokončení a zahájení provozu pak do roku 2032.

Ostrava přestaví zchátralý 22patrový mrakodrap podle návrhu architektky Evy Jiřičné

Tipy a trendy

Činžák nikdo nechce koupit

Další mrakodrap má v Ostravě vzniknout ze socialistického výškového domu přestavbou podle návrhu proslulé architektky Evy Jiřičné. Jenže starý činžák zatím od města s připraveným návrhem nikdo nechce koupit, proto magistrát změnil podmínky pro budoucí investory.

„Domluvili jsme se s paní architektkou, že bude možné v projektu dělat i dílčí změny, takže pokud by se v průběhu nějakých propočtů ukázalo, že něco je nereálné, zbytečně komplikované nebo drahé, tak je můžeme přivést k sobě a můžeme dojít k nějakému kompromisu,“ uvedl ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Projekt navrhuje rekonstrukci činžáku a přístavbu parkovacího domu. K bydlení by mělo být až šestasedmdesát jednotek od 1+kk po mezonetové byty. Řešení počítá se zachováním stávající železobetonové konstrukce. Zastupitelé nyní vyhlásili další záměr prodeje s tím, že termín pro podání nabídek je stanoven do 12 hodin dne 31. ledna 2024.

Škola v Ostravě má zřejmě jako první v Česku autonomní hydroponickou farmu

Zahrada

Reklama

Související články

Ostravská Organica nabídne jiné úhly

Bez jediného pravého úhlu, alespoň tak to vypadá pro běžného pozorovatele zvenčí, vzniká v centru Ostravy administrativní budova Organica. Nějaké pravé úhly...

Výběr článků

Načítám