Hlavní obsah

V Ostravě vzniká nové muzeum. Ukáže, jak před sto lety bydleli zaměstnanci hutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K průmyslové historii Ostravy patří i kolonie, jež vznikly pro pracovníky hutí a dolů, kteří se tehdy do města ve velkém stěhovali z různých koutů republiky. To, jakým způsobem před sto lety bydleli, nyní ukáže nové bytové muzeum, které se dokončuje v památkově chráněné ostravské Jubilejní kolonii. Veřejnosti se otevře už v neděli 4. února.

Otevírání nového bytového muzea v Ostravě Video: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

„Bytové muzeum návštěvníky vrátí do dvacátých a třicátých let minulého století, kdy tato výstavní kolonie, postavená na počest stoletého trvání Vítkovického horního a hutního těžířstva, vznikala. Máme tady takový bytový standart těch třicátých let,“ řekl Novinkám Petr Lexa Přendík, kronikář nejlidnatější ostravské části Jih, kde bytové muzeum vzniklo.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Bytové muzeum v ostravské Jubilejní kolonii

Dodal, že prvním impulsem pro vznik bytového muzea bylo to, že tento obvod se sto tisíci obyvateli dosud žádné muzeum nemá. „Tedy ani žádné vzpomínky a paměti. Máme ale památkovou zónu v podobě Jubilejní kolonie, takže se to nabízelo,“ vysvětlil kronikář, který má muzeum na starosti.

Zažijte 70. a 80. léta v Československu. Retro muzeum Praha ukáže i to, nač jste možná už zapomněli

Tipy a trendy

V bytě byla dlouhá léta ordinace

Jubilejní kolonie je ostravský architektonický skvost, který tvoří 23 památkově chráněných domů. Kolonie byla postavena v letech 1921–1932 Vítkovickými železárnami podle projektu Arnošta Kornera. Bytové muzeum vzniklo z bytu ve Slezské ulici 13A, který se uvolnil v roce 2021.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Jubilejní kolonie je nejkrásnější na jaře, kdy zde rozkvete sakurová alej.

Původně v něm v letech 1930 až 1980 byla lékařská ordinace, pak běžný byt. Nájemník zemřel, a tak se obvod rozhodl byt za dva miliony zrekonstruovat a udělat z něj muzeum.

„Chceme Jubilejní kolonii ještě více přiblížit lidem. Aby zjistili, jak v ní lidé žili v době, kdy byla postavená. Například neměli koupelny, v Jubilejní kolonii ale fungovaly veřejné lázně. V současnosti je z objektu kavárna,“ vysvětlila ředitelka Kultury Jih Gabriela Gödelová.

Dobová kamna i horské slunce

„Měnili jsme příčky, aby byt odpovídal původnímu řešení. Provedli jsme stavební úpravy tak, že v bytě vznikla jedna velká obytná kuchyně a jeden pokoj, který vypadá jako ložnice s obývákem. Kromě toho je zde velká spižírna, splachovací toaleta, předsíň a samotná domovní chodba, která bude obsahovat panely o historii Jubilejní kolonie,“ upřesnil Přendík.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Spižírna v ostravském bytovém muzeu v Jubilejní kolonii

V kuchyni je replika dobových kamen i bubínková kamna Vincek. Nechybí otočné porcelánové vypínače a zásuvky či mosazná kování na oknech a dveřích.

Byt je vybaven exponáty, jež se obvodu podařilo získat od různých dárců, kteří je měli doma po svých předcích. Vše pochází z 20. až 30. let minulého století.

„Máme tady třeba masážní přístroj na elektrický proud z roku 1940, který je do dneška plně funkční. Máme i kufříkový gramofon na kliku nebo plně funkční dobový vysavač na textilie či opékač chleba. Získali jsme také horské sluníčko Tatrasun i se speciálními brýlemi,“ ukazoval kronikář přístroj pro domácí slunění.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Kronikář Ostravy-Jihu Petr Lexa Přendík ukazuje jeden z exponátů - horské slunce.

Vstup do muzea je zdarma

Bytové muzeum v Jubilejní kolonii bude pro veřejnost otevřeno 4. února od 10 do 17 hodin. Skupiny návštěvníků se budou skládat z maximálně deseti osob a vstup bude zdarma.

V den slavnostního otevření se chystá program, kde nebudou chybět ani dobové pochoutky jako pečené kaštany, melta či chleba se sádlem. Připravena je i přednáška o Jubilejní kolonii.

Tak šel čas. Velká retrospektivní výstava na Hradě ukazuje sto let české a slovenské architektury

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Bytová muzea

Výběr článků

Načítám