Hlavní obsah

V Mošnově přistál obr B-52, lidé bombardér opět uvidí na Dnech NATO

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mošnov

Za hřmotného dunění usedl ve čtvrtek po poledni na přistávací plochu Letiště Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy strategický bombardér B-52. Obří bojový stroj je každým rokem součástí a jedním z velkých lákadel Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády ČR. Akce se uskuteční v sobotu a v neděli a jejím hlavním námětem jsou oslavy stoletého výročí samostatného státu Čechů a Slováků.

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing B-52 přistává v MošnověVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Bombardér B-52 Stratofortress se Dnů NATO účastní již posedmé. I letos jeho účast doplňuje KC-135 Stratotanker, který slouží k doplňování paliva za letu u stíhaček i bombardérů.

„Na jedné straně můžeme říct, že B-52 u nás už zdomácněla, na druhé straně jsme kromě Velké Británie jedinou evropskou zemí, která se může pochlubit jeho účastí, takže jde opravdu o výjimečnou záležitost,“ řekl zakladatel akce a předseda pořadatelského sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Strategický bombardér B52 přistál na mošnovském letišti

Celkem se na mošnovském letišti budou letos prezentovat armády a bezpečnostní složky z dvaceti zemí, které předvedou nejenom techniku, ale také dynamické ukázky svých schopností včetně účasti akrobatické skupiny z Chorvatska, která se letos mošnovské akce účastní poprvé.

Foto: Aleš Honus, Právo

Strategický bombardér B52 bude k vidění i na Dnech NATO

Dny NATO v Ostravě, jejichž hlavní program se koná 15. a 16. září, patří k nejvýznamnějším veřejným akcím ve střední Evropě a zároveň se řadí mezi nejnavštěvovanější. Každoročně sem přijíždějí desítky tisíc lidí, kterým nevadí ani problémy s parkováním a dopravní zácpy.

Letos pořadatelé budou připomínat stoleté výročí založení Československa v sobotu i v neděli. „Výročí se bude odrážet napříč celým víkendovým programem,“ řekl Pavlačík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obrovský stroj se Dnů NATO účastní už posedmé

Kromě nejmodernější výbavy armád NATO, zejména letadel, která tvoří páteř víkendové armádní exhibice, mohou lidé letos vidět například ukázky historické vojenské techniky, které připraví mimo jiné automobilky Škoda Auto a Tratra Trucks.

Obrovským magnetem letošního ročníku, kterým se akce bude odlišovat od těch předchozích, bude slavnostní průlet vojenského letounu Bronco, jenž na počest stého výročí založení Československa shodí do areálu symbolických 200 tisíc rozkvetlých vlčích máků.

„Tímto pietním aktem chceme vyjádřit úctu všem obětem válečných konfliktů uplynulého století, protože právě vlčí máky představují symbol padlých vojáků již od dob první světové války,“ dodal Zbyněk Pavlačík.

Reklama

Výběr článků

Načítám