Hlavní obsah

V Česku bude díky klimatické změně přibývat olivovníků, vědci řeší jejich množení

4:39
4:39

Poslechněte si tento článek

Brno

Klimatická změna, provázená suchem a tropickými letními vedry, má i drobné pozitivní dopady. Jedním z nich je to, že podnebí v Česku je již dostatečně příznivé pro pěstování olivovníků, které vytvářejí jedinečný ráz Středomoří. Již nyní jsou schopny růst v podmínkách střední Evropy. Problémy jsou s jejich množením. Vyřešit se je nyní snaží vědci.

Foto: Mendelu

Vědkyně Pavla Přinosilová v laboratořích se sazenicí olivovníku.

Článek

„Olivovníky se zatím v Česku pěstují jen naprosto ojediněle, nicméně vlivem mírnějších zim se jejich pěstování stává reálnější. Rostou ale pomalu, potřebují teplo a pro množení potřebují specifické podmínky. Jsme schopni je ale vytvořit v laboratořích,“ řekla Novinkám genetička Pavla Přinosilová ze zahradnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

S množením pomohou laboratoře

Společně s kolegy a také s výzkumníky z česko-italské firmy Vitrotree by Battistini zkoumá, jak nejlépe množit olivovníky tzv. metodou mikropropagace in vitro. Cílem je získat zdravé a geneticky identické sazenice olivovníků, přesněji řečeno klony původní rostliny.

Foto: Mendelu

Jedna z mnoha sazenic olivovníku ve vědeckých laboratořích.

Při tomto postupu se odebírá z olivovníku jeho malá část, která se přenáší ve sterilních podmínkách do kultivačního média s živinami. Každý kultivar vyžaduje na míru šité podmínky, a to včetně správně namíchaných živin. Množení olivovníků je totiž mimořádně náročné.

„Živné médium obsahuje minerály, cukry, vitamíny, růstové regulátory, gelující látky a má specifické pH. Rostliny z něj čerpají živiny zhruba čtyři až osm týdnů, poté je nutné médium vyměnit kvůli úbytku živin a změně pH,“ doplnila Přinosilová. Proces je pečlivě sledován, aby kultivar, z něhož vznikne sazenička, nekontaminovaly bakterie, plísně nebo kvasinky.

Foto: Petr Hejna

Ilustrační foto - prastarý olivovník.

V Čechách a na Moravě se od šedesátých let minulého oteplilo průměrně o dva stupně Celsia, což je pro celý ekosystém střední Evropy naprosto zásadní změna. Podmínky jsou proto mnohem příznivější pro pěstování olivovníků než v minulosti, ovšem rozhodně to neznamená, že by se vedle vinohradů či meruňkových sadů mohly začít budovat olivovníkové háje.

Olivy z vlastní zahrádky?

Olivovník evropský (Olea europaea), jak zní jeho plné jméno, se ale bude stále častěji objevovat na českých zahradách i v sadech, a to jako přírodní zajímavost podobně, jako je tomu u kaki nebo fíkovníků. Ty dokonce v případě některých odrůd i u nás spolehlivě přinášejí každoroční úrodu chutných fíků.

Venkovní pěstování olivovníku je nyní možné na jižní Moravě nebo v Polabí, což jsou oblasti mající nejteplejší klima v Česku. Na úrodu vlastních oliv, které by měly kvalitu podobnou těm ze Středomoří, se ale zřejmě ještě dlouho budeme těšit marně. K jejich vyzrání je totiž potřeba mnohem delší vegetační doba, kterou český podzim utne příliš brzy. Stromy jako takové nicméně přežijí a rostou, jen v zimě je nutné chránit je před nejkrutějšími mrazy.

Foto: Anglický trávník

Prosperující olivovník rostoucí již několik let bez zimní ochrany ve středomořsky laděné zahradě ve středních Čechách

Pokud se pěstují v nádobě, je potřeba je umístit do zimních zahrad nebo chodeb domů, protože takto snesou jen teplotu kolem -5 stupňů.

Jsou-li ale zasazeny ve volné půdě, dokážou krátkodobě snést i mráz kolem -12, v extrémních případech i -14 stupňů. V případě většího poklesu teplot je vhodné překrýt je textiliemi, případně přitápět jim například topným kabelem. Stává se, že některé výhony omrznou, rostlina ale často znovu obrazí z kmene.

Mrazivých dní nicméně ubývá a sníh, který je ovšem na druhou stranu pro olivovníky dobrým tepelným izolantem, je na jihu Moravy i v Polabí čím dál více vzácností.

Foto: sxc.hu

Olivy - ilustrační foto.

V českých zahradách se zabydlují i jiné rostliny, keře a stromy, jež byly donedávna považovány za příliš exotické a choulostivé. Za zmínku stojí mrazuvzdorné druhy palem (trachycarpus, sabal, žumara, při dobré péči dokonce i datlovník kanárský), oleandry, různé druhy juk, sukulentů, cykasů, citrusů nebo třeba araukárie chilská.

I proto v poslední době vzrůstá také poptávka po sazenicích olivovníků. Vědci proto hledají způsoby, jak je efektivněji množit. Je to náročné jak přirozenou cestou, tak metodami in vitro.

Anketa

Uvítali byste, kdyby v Česku rostlo více středomořských rostlin a stromů?
Ano
81,3 %
Ne
18,7 %
Celkem hlasovalo 894 čtenářů.
Foto: Mendelu

Vědkyně Pavla Přinosilová se sazenicemi olivovníků.

„Množení komplikuje nízká schopnost zakořeňování řízků, pomalý růst výhonů a výrazná závislost regenerace na konkrétním genotypu. Olivovníky nejsou přirozeně přizpůsobené našemu klimatu, což prodlužuje vegetační cyklus a snižuje úspěšnost tradičních metod. Získání dostatečného počtu rostlin tak bývá časově i technicky náročné,“ uvedla vědkyně.

Nicméně ani tyto problémy podle ní nezabrání tomu, že olivovníků v Česku brzy výrazně přibude.

Olivovníky jsou mimořádně dlouhověké rostliny. Zřejmě nejstarší strom roste zřejmě na Krétě a jeho věk se odhaduje až na čtyři tisíce let. O olivovnících rostoucích v jeruzalémské Getsemanské zahradě se uvádí, že minimálně jejich kořenový systém, pokud ne samotné stromy, pamatují události z Ježíšovy doby.

Výběr článků

Načítám