Hlavní obsah

V Beskydech viděli medvěda, narazil na něj host hotelu

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Frýdecko-Místecku viděli medvěda. Na zvíře, které se pohybovalo na rozhraní obcí Ostravice a Čeladná, upozornil host jednoho z beskydských hotelů. Obecní úřad Ostravice upozorňuje na medvěda i na svých webových stránkách

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Upozorňujeme občany obce Ostravice, že dne 15. listopadu kolem 8 hodiny ranní byl na rozhraní obce Ostravice a Čeladné viděn medvěd. Žádáme občany, aby dbali zvýšené osobní bezpečnosti,“ stojí na internetových stránkách obce.

Stejné varování vysílal obecní rozhlas několikrát v průběhu čtvrtka.

Starostka Ostravice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL) informaci o možném výskytu medvěda potvrdila. „Prostřednictvím pracovníků hotelu jsme informaci ověřovali. Host má dokonce 15 fotografií. I proto jsme upozornění zveřejnili,“ vysvětlila.

O výskytu medvěda slyšel i starosta Čeladné Pavol Lukša (Dobrá volba 2016). Informaci dostal od provozovatele hotelu, jehož host údajně medvěda spatřil při ranním běhání v lese. „Tak asi měl už dost toho Valašska, tak přišel do Beskyd. Už prý ale mašíroval zase pryč,“ dodal Lukša.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody hodně záleží na věrohodnosti svědectví.

„Pod vlivem informací z médií se nám ozývají lidé, kteří v lese uvidí cokoliv hnědého nebo černého,“ řekl. Podle něj není vyloučeno, že by se medvěd z Valašska dostal až do moravskoslezské části Beskyd, může ale jít i o druhé zvíře, jehož stopy ochránci přírody našli.

„Kromě medvěda ze Vsetínska, který je mladý a pravděpodobně nemá správné návyky, se v horách pohybuje ještě jedno zvíře. Jeho stopy jsou o něco širší. Předpokládáme, že je šelma i starší,“ řekl.

Reklama

Související články

K odchycení medvěda jsou třeba další klece

Nechat vyrobit další dvě až tři odchytové klece na medvěda chtějí ochránci přírody ze Zlínského kraje. Podle nich by se tak zvýšila pravděpodobnost chycení...

Výběr článků

Načítám