Hlavní obsah

Ústavní soud má nové členy. Pavlovi kandidáti tentokrát prošli Senátem hladce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po říjnovém fiasku s nominací Pavla Simona do Ústavního soudu si může prezident Petr Pavel oddechnout. Ve čtvrtek senátoři jeho nominanty, soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna a advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou, schválili drtivou většinou. Pro Bányaiovou hlasovalo 53 senátorů a pro Kühna 55 senátorů z hlasujících 71 senátorů.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel se 14. prosince 2023 zúčastnil jednání Senátu, který projednával kandidáty na ústavní soudce. Na snímku Petr Pavel, v pozadí kandidáti na ústavní soudce Lucie Dolanská Bányaiová a Zdeněk Kühn.

Článek

„Mohu slíbit, že důvěru, kterou jste ve mě vložili, nezklamu,“ řekla senátorům advokátka.

Kühn poděkoval také. „Budu se opravdu snažit nezklamat vaši důvěru a ukázat, že to, co jsem tady říkal, myslím opravdu vážně,“ uvedl.

Před hlasováním oba kandidáty přišel do Senátu podpořit i prezident. Bányaiovou senátorům představil jako špičkovou odbornici na soukromé právo, která má i smysl pro humor. Kühna zase jako právního univerzalistu a kandidáta uvážlivého a vědomého si limitů toho, co soudci dělat mohou a co by dělat neměli.

Pavel: Příště přijdu s konzervativním kandidátem

„Když jsem začal shromažďovat seznam možných osobností pro Ústavní soud, jméno profesora Kühna ke mně přicházelo velmi často z různých stran,“ řekl senátorům prezident.

Kühna podpořily do Ústavního soudu dva senátní výbory, Bányaiovou jeden

Domácí

„Pokud dnes vyjádříte s oběma kandidáty souhlas, budeme již za polovinou naší společné cesty k novému Ústavnímu soudu,“ dodal s tím, že mezi příštími nominanty by rád předložil jméno konzervativního kandidáta.

Senátorům se krátce představili i oba nominanti. „Ústavní soud by měl být rozhodný, uvážlivý a zdrženlivý. Protože jen tak dokáže udržet důvěru v právo, právní řád a nenaruší dělbu moci, která je základním pilířem právního státu,“ představila Bányaiová svou vizi Ústavního soudu.

Podle Kühna je role Ústavního soudu ve výkladu ústavy velmi důležitá, ale nikoli exkluzivní a vylučující. „Ústavní soud nemá mít ambici měnit svět, ale chránit pravidla stávajícího právního systému,“ prohlásil soudce.

Ústavní soud podle něj nikdy nesmí být motivován politicky, ale právními argumenty.

Debata senátorů tentokrát nebyla kritická. Pouze senátorka Hana Kordová Marvanová (nestr. za ODS a TOP 09) se ohradila proti Kühnovu názoru, že by Ústavní soud neměl přezkoumávat prezidentské milosti a amnestie. Podle Kühna k tomu nedává žádný rámec Ústava. Soud by měl podle ní přezkoumávat pouze posuzování správních rozhodnutí hlavy státu.

Další hlasování o ústavním soudci v lednu

Že bude schůze Senátu probíhat tentokrát bez větší kritiky, naznačilo už středeční jednání senátních výborů, na kterých se byli oba kandidáti představit. Kühna podpořili oba garanční výbory, tedy ústavně-právní a školský, Bányaiová získala podporu většiny členů školského a poloviny ústavně-právního výboru.

O dalším prezidentově nominantovi, advokátovi a akademikovi Milanu Hulmákovi, budou senátoři rozhodovat v lednu. 20. ledna končí mandát ústavnímu soudci Jiřímu Zemánkovi.

Dosud Pavel jmenoval ústavními soudci pět nominantů: soudce Josefa Baxu, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr po mediálním tlaku kvůli jeho rozsudkům za minulého režimu. V říjnu senátoři odmítli schválit do Ústavního soudu soudce Nejvyššího soudu Pavla Simona. Vyčítali mu jeho kurzy čínského cvičení a podnikání s manželkou.

Zdeněk Kühn je soudcem Nejvyššího správního soudu od roku 2008. Absolvoval právnické fakulty Univerzity Karlovy a Michiganské univerzity, působil jako právní poradce několika amerických advokátních kanceláří a jako asistent ústavních soudců. Vyučuje na katedře teorie práva a právních učení Univerzity Karlovy a přednáší na zahraničních univerzitách. Je soudcem ad hoc Evropského soudu pro lidská práva.

Lucie Dolanská Bányaiová se ve své advokátní praxi zaměřuje na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. Působí v Rozhodčím soudu Hospodářské a Agrární komory, je v předsednictvu České advokátní komory.

Simon: I soudce má právo na svobodu myšlení. V Senátu hájil Orla v hnízdě marně

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám