Hlavní obsah

Senátoři chtějí po prezidentovi podrobnější informace o kandidátech do ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel bude senátorům posílat nominace do Ústavního soudu alespoň s 60denním předstihem. Domluvil se na tom ve čtvrtek se senátory na schůzce, na které hodnotili proces výběru ústavních soudců. Spolupráci s Hradem senátoři pochválili.

Foto: Petr Horník, Právo

Představení kandidátů na ústavní soudce. Na snímku prezident Petr Pavel a předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Za sebe mohu říci, že spolupráci s panem prezidentem hodnotím jako velmi dobrou a úspěšnou,“ řekl novinářům po schůzce šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

S Hradem se senátoři nově domluvili na tom, že od něj budou dostávat nominace dříve, než vyprší mandát stávajícím ústavním soudcům. Podkladové materiály k nominacím by měly být obsažnější a zabývat by se měly nejen profesním, ale i soukromým životem nominantů. Ústavní soud by senátoři chtěli doplnit odborníky na trestní a evropské právo.

Nyní jim leží na stole tři jména kandidátů. Ve středu Pavel navrhl advokáta Milana Hulmáka, před měsícem pak advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna.

„My jsme upozorňovali i na historii soudu, že je klidně možné, aby mezi ústavními soudci byli lidé, kteří jednoznačně nedisponují pouze právním vzděláním, ale mají i jiné životní zkušenosti, jak tomu bylo při prvním skládání Ústavního soudu,“ dodal Vystrčil.

Schůzku si pochvaloval i šéf ústavně-právního výboru Senátu Tomáš Goláň (ODS). „Řekli jsme si, že neexistuje příkop mezi Senátem a Hradem. Byla to přátelská schůzka,“ řekl Právu.

Pavel navrhl na ústavního soudce advokáta Hulmáka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám