Hlavní obsah

Úřad klepl obranu přes prsty. Zrušil soutěž na pancéřová skla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrana znovu stojí před otázkou, jak opatřit neprůstřelná skla pro armádní obrněnce Iveco. Antimonopolní úřad se totiž zastal české firmy SVOS a definitivně zrušil výběrové řízení, na něž si stěžovala.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Obrněný terénní vůz IVECO

Článek

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna odmítl také odvolání ministerstva obrany. To zatím nezná odpověď na to, jak naložit s nutností získat skla zhruba za 168 milionů korun.

„Předseda úřadu zamítl rozklad zadavatele a potvrdil správnost prvoinstančního rozhodnutí,“ řekl Právu a Novinkám mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Úřad už loni v prosinci konstatoval, že Vojenský výzkumný ústav – státní podnik ministerstva obrany –, který opravy oken obrněnců pro armádu zařizuje, přeloučskou firmu diskriminoval a postupoval nepřiměřeně.

Státní podnik totiž firmu SVOS vyřadil ze soutěže kvůli tomu, že ještě pancéřová skla v obrněncích Iveco nevyměňovala, i když dodává neprůstřelná skla do celého světa.

Ústav se bránil tím, že požadují výrobce s konkrétními znalostmi, které zaručí bezpečnost vojáků. To ale podle úřadu nestačí.

Šestnáctiletý student z Dvořiště se upsal armádě

Domácí

„Svůj požadavek na zkušenosti s opravou, respektive dodávkou pancéřových oken a skel výhradně na konkrétní vozidla Iveco, přitom Vojenský výzkumný ústav nedokázal dostatečně odůvodnit,“ poznamenal Švanda. Dodal, že tím státní podnik bezdůvodně vytvořil překážky hospodářské soutěže.

Podle mluvčího obrany Karla Čapka je rozhodnutí úřadu novou informací a o dalším postupu proto vedení resortu bude teprve jednat. Bojeschopnost jednotek, které využívají obrněnce Iveco, to prý neohrožuje. „Armáda má v současné době dostatek náhradních oken pro zabezpečení oprav,“ řekl Právu a Novinkám Čapek. Armáda používá obrněnce Iveco od roku 2008 a celkově jich má 198.

Levněji a rychleji

Firma SVOS rozhodnutí Antimonopolního úřadu zatím nechtěla komentovat. Na postup ministerstva si ale stěžuje už roky, protože Vojenský výzkumný ústav už dvakrát bez soutěže podepsal tříletou rámcovou smlouvu – jednou za 82,5 a podruhé za 148,7 milionu korun – na dodávku neprůstřelných skel od německého výrobce GuS. Toho v Česku zastupuje firma J. P. D. Group, což je primárně malý pneuservis v Čepí, vsi ležící jižně od Pardubic.

Po kritice tohoto postupu se vojenský ústav rozhodl vypsat soutěž. Problém je ale v tom, že stejně jako v minulosti státní podnik podmiňuje spolupráci jen s těmi výrobci, kteří už okna ve vozidlech Iveco vyměňovali. To je podle firmy SVOS nesmysl, protože neprůstřelná skla stejně jako pancéřovaná vozidla vyrábí skoro třicet let pro desítky zákazníků po celém světě.

„Dodáváme skla i jiným armádám NATO, totožná s těmi, které ministerstvo kupuje v Německu,“ řekl před časem Právu a Novinkám ředitel SVOS Jaroslav Černý. Nesouhlasí ani s tím, že by jeho firma jakkoli ohrozila bezpečnost českých vojáků. „Pancéřová skla dodáváme české armádě pro tatrovky, toyoty a landrovery. Takže naši kvalitu znají,“ uvedl Černý. Dodal, že se obrana chová nehospodárně, protože slíbili, že dokážou snížit cenu o dvacet procent, a navíc kvůli výrobě v Česku zkrátí dodací lhůtu ze tří měsíců na čtrnáct dnů.

NKÚ: Obrana nekoupila chemickému vojsku potřebné vybavení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám