Hlavní obsah

Umíte jen bonzovat a mám vás dost. Poslankyně ANO se pustila do pirátky

Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) se při čtvrtečním výboru pro zdravotnictví ostře pustila do první místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové. Reagovala tak na její výtku, že měla sundaný respirátor, za což se následně také omluvila. Z výstupu bylo ale zřejmě, že napětí mezi poslankyněmi přetrvává déle.

Jednání zdravotního výboru SněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

„Mně už přijde, že nás tady úkolujete jako pro svoji diplomovou práci validními studiemi. Nevím, co tady studujete. Proboha běžte už někam do praxe,“ vyzvala Pastuchová Pirátku.

„Jedete na tom svém počítači, co vám píší PR otázky, a pokládáte nám tady ty, které sem vůbec nepatří. Jste absolutně mimo reál. Všude! Všude! Už opravdu dneska vás mám trochu dost,“ pokračovala.

Místopředsedkyně Pirátů Richterová: Při srovnání s ANO je pro nás koalice s ODS přijatelná

Domácí

Richterová nejprve poukázala na to, že Pastuchová navzdory platnému nařízení vlády seděla na jednání výboru bez ochrany úst a nosu. „Optala bych se, zda jsme v situaci, že by na to měla paní předsedkyně (výboru Věra Adámková za ANO – pozn. red.) nebo ministerstvo zareagovat,“ obrátila se na Adámkovou a zástupce resortu.

Na to však obratem reagovala sama Pastuchová. „Paní poslankyně, my už jsme spolu dneska měly jeden výstup. Takže znovu. Omlouvám se za to, že jsem si teď nevzala respirátor, byla jsem na toaletě a teď jsem si ho nasadila. Nebylo to úmyslné,“ řekla Pastuchová v omluvě, která však obratem přešla do ostré kritiky Richterové.

Zeman se k rozpuštění Sněmovny nevyjádřil jasně, řekl Bartoš

Parlamentní volby

Odkazovala přitom na čtvrteční jednání sociálního výboru, kterému Pastuchová předsedá a jehož součástí je právě i Richterová. „Zeptala jsem se vás tam na to, jak byste řešila kritizovanou věc, ale nedostala jsem relevantní odpověď, protože vy ji neumíte! Umíte akorát pomlouvat, bonzovat, a to je všechno,“ tepala dále Pirátku.

„Už si opravdu vyprošuji to napadání vaše, vašich pirátských stran. Už mě to s vámi fakt nebaví,“ dodala Pastuchová.

A poslankyně ANO se vzápětí také zastala její stranická kolegyně Adámková. „Kolegyně Pastuchová je po dvou očkováních, a kdykoli jsem se na ni podívala, tak pila. Jak by měla pít přes roušku, jsem nepochopila,“ podotkla s tím, že pokud si Richterová všimla toho, že Pastuchová neměla ochranu úst a nosu již dříve, měla na to upozornit.

Volby by ovládli Piráti se STAN, pokles ANO pokračuje, ČSSD zažila zmrtvýchvstání

Parlamentní volby

Nicméně to, že neměla Pastuchová nasazený respirátor na výboru po delší dobu, nyní dokládá i videozáznam. Nařízení vlády k povinnosti nošení respirátorů uvnitř budov přitom platí i pro osoby, které již podstoupily očkování. A výjimku neukládá ani pro potřeby konzumace jídla či nápojů.

Richterová se následně bránila tím, že jí šlo o princip. „Nejsme zvoleni proto, abychom se tu spolu měli kdovíjak hezky, nýbrž proto, abychom zastupovali občany a hledali nějaký balanc ve vedení státu. A za balanc považuji právě debatu o těch pravidlech, která když jsou v platnosti, tak se mají dodržovat,“ uvedla.

Piráti hledají cestu k základnímu příjmu pro všechny. Skrz vyšší daně

Domácí

Na místě bylo nicméně zřejmé, že konflikt mezi poslankyněmi nebyl příjemný ani některým z přítomných. Například další člen výboru a šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek nejdříve nevěřícně kroutil hlavou, aby si ji nakonec roztrpčeně odložil do dlaní.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám