Hlavní obsah

Ukázali fotografii a řekli, že se asi blíží. Univerzita zveřejnila svůj minutovník ze dne řádění střelce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Karlova v úterý zveřejnila časový sled událostí, jak postupovali její pracovníci v den střelby na filozofické fakultě, kde student zavraždil 14 lidí a další zranil. Rovněž poděkovala policii za zásah, který zabránil větším ztrátám.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze. Policisté při zásahu na místě

Článek

Univerzita uvedla, že přehled událostí ze svého pohledu zveřejnila v návaznosti na úterní tiskovou konferenci na policejním prezídiu. Ve dvou dokumentech popisuje, jak postupovali 21. prosince pracovníci v Karolinu a jak v budově filozofické fakulty.

Proděkan filozofické fakulty Daniel Berounský popisuje, že asi v půl druhé byli u vrátnice uniformovaní policisté a mluvili s vrátnými. „Zeptal jsem se jich, jestli něco nepotřebují,“ uvedl s tím, že jeden z nich ukázal na mobilu fotografii podezřelého a řekl, že „se k filozofické fakultě asi blíží“. Dostal také informaci, že je mladík asi psychicky narušený a může být nebezpečný.

„Ptal se, jestli jsme ho neviděli. Odpověděl jsem mu, že ne. Řekl jsem jim, že paní děkanka je nyní s proděkany o patro výš, a kdyby bylo cokoli potřeba, mohou za námi přijít. Policista na tuto nabídku nijak nereagoval,“ stojí v jeho vyjádření v dokumentu.

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

To byla první návštěva policie v budově fakulty, kdy hledala, kde se potenciálně nebezpečný mladík - student školy - nachází.

Útok přišel krátce před třetí hodinou. Děkanka Eva Lehečková popsala, že ve 14:52, v době, kdy se v 1. patře chystalo vánoční zpívání, vběhl do místnosti kolega vyučující ve 4. patře „ve zjevném rozrušení“.

„Volal, že ve čtvrtém patře se něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi. Pověřila jsem sekretářku, ta volala v 14:59 linku 158 - bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, že jsme veřejná budova, že máme na sekretariátu očitého svědka a že máme v budově studenty a učitele, ať nám pošlou jednotky,“ vylíčila.

Policie zveřejnila nové video ze zásahu na FF UK.Video: Policie ČR

Tajemnice Zdeňka Filipová vylíčila, jak jim kolegyně ze 4. patra volala, že se u nich na patře opravdu střílí.

„O pár chvil později jsme sami střelbu slyšeli až v prostorech osobního oddělení. Zamknuli jsme kancelář a společně s kolegyněmi osobního oddělení šli od oken a dveří. V 15:04 jsem volala linku 158 a ptala se na instrukce, co dělat. Řekla jsem, že jsem tajemnice fakulty a chci rozeslat e-mail zaměstnancům. Ptala jsem se, zda je pokyn opustit budovu a jít ven, nebo se mají zamknout v kanceláři,“ cituje tajemnici dokument.

Pieta za oběti z filozofické fakulty. Účast byla obrovská

Domácí

„Operátor mi řekl, že jsou na cestě, neznají stav objektu a nemůže dát žádné konkrétní pokyny. Požádala jsem ho, ať mi zavolá (řekl, že si tam poznamenává moje telefonní číslo a ‚že mě přidá‘ mezi kontakty), že obratem pošlu e-mail zaměstnancům, ale již nezavolal. Sama jsem zformulovala e-mail na základě vlastního uvážení a v 15:15 hod odeslala všem zaměstnancům fakulty,“ dodává tajemnice.

Popsala také, jak v průběhu útoku z oken oddělení viděli, jak jsou zaměstnanci evakuováni z budovy ještě v průběhu střelby. „Viděli jsme, že strašně rychle utíkají s rukama nad hlavou, nebyli jsme si jisti, zda je evakuuje policie. Po 15:20 jsme se dozvěděli, že střelec byl zlikvidován,“ uvedla.

I když některá vyjádření vyznívají vůči postupu policie kriticky, vedení Univerzity Karlovy vyjádřilo policistům za zásah „při zcela ojedinělém a brutálním útoku“ poděkování.

„Je nepochybné, že vzhledem k zásahu na hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech. Za záchranu životů patří poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému. Vedení UK a FF UK také děkuje všem za poskytovanou krizovou intervenci a psychosociální pomoc,“ uvedla univerzita.

Odstřelovač měl vraha z fakulty už na mušce, když se zastřelil

Krimi

FOTO: Pieta za oběti týden poté

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám