Hlavní obsah

Učitelé dostanou přidáno o 15 procent, dohodla se koalice

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koaliční ČSSD, hnutí ANO a lidovci se dohodli na růstu platů pro učitele a státní zaměstnance od letošního listopadu. Po pondělním ranním jednání to oznámili lídři koalice. Učitelům se platy zvýší o 15 procent, ve veřejném sektoru vzrostou o deset procent.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Článek

„Ke zvýšení platů dojde už od 1. listopadu. Mám velkou radost, že se povedlo dohodnout 15procentní zvýšení tarifního platu pro učitele a 10procentní zvýšení tarifního platu pro všechny zaměstnance,” uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„To je velký den, jsem velmi spokojen. Došlo k velkému posunu. Jsem rád, že se mohu podívat do očí odborářům. Dohodli jsme se, že platy budeme zvyšovat od 1. listopadu,” oznámil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, předseda ANO Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) už v neděli uvedl, že zvýšil příjmovou stránku rozpočtu o 23 miliard korun v porovnání s červnovým návrhem. Dalších deset miliard najdou ve svých rozpočtech jednotlivá ministerstva.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zopakoval, že jejich úspory činí 40 miliard. „To je věčný problém našich ministrů, že nejsou schopni utrácet,” komentoval.

Dohoda ohledně vysokých škol není

Na čem se zatím koalice nedohodla, je navýšení peněz pro vysoké školy. Rektoři žádali vládu o 4,5 miliardy korun. Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že by se věc mohla vyřešit během následujících dní.

„Tam jsme se nedohodli. Je to dílčí dohoda na platech, ostatní věci se budou ještě řešit. Vysokým školám musíme navýšit rozpočet, na tom je shoda. Představujeme si částku ve výši tři miliardy korun. Je to otázka dalších dní,” konstatoval Bělobrádek.

Ráno před jednáním o rozpočtu přišly před Strakovu akademii demonstrovat asi dvě desítky odborářů. „Dostanete to, co chcete,” řekl jim Babiš.

Politici dostali od zástupců vysokých škol kapesníky s uzly, aby při rozhodování nezapomněli ani na slib zvýšení rozpočtu vysokých škol. I podle Sobotky by se jim měl rozpočet navýšit asi o tři miliardy.

Návrhem státního rozpočtu se bude ještě zabývat vláda. Neočekává se však, že by návrh definitivně schválila už v pondělí. Sněmovně musí vláda návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září.

Anketa

Podporujete navýšení platů státních zaměstnanců?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4524 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám