Hlavní obsah

Na růst platů nejsou peníze. Podle Pilného by to zdvojnásobilo schodek rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstva a úřady nejsou schopny ve svých výdajích na příští rok ušetřit finance potřebné na zvýšení platů učitelů a pracovníků rozpočtové sféry. Po ministerstvu financí naopak požadují dalších cca 33 miliard korun. Jejich požadavky by tak mohly dostat schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun. Informoval o tom v pátek ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Pilný

Článek

„Pod takové saldo se v době rekordního hospodářského růstu jako zodpovědný ministr financí nechci a nemohu podepsat,” uvedl.

„Všechny resorty na výzvu pana premiéra sdělily, že nemohou na příští rok ve prospěch učitelů ušetřit vůbec nic. Ani pan ministr (zahraničí Lubomír) Zaorálek, který sliboval, že dá 15 až 20 procent ze svého rozpočtu na platy učitelů,” napsal Pilný.

ČSSD požaduje, aby se platy zvýšily od 1. listopadu, a to o deset procent všem ve veřejném sektoru a učitelům o 15 procent.

Debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok zahájí vláda v pondělí. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schváleným schodkem 50 miliard korun. Předtím ještě budou jednat o růstu platů představitelé koaličních stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám