Hlavní obsah

Tropy v Česku: Každé osvěžení přijde vhod, na koupališti i ve fontáně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké teploty a slunečné počasí dál vládnou Česku. Lidé vítají každé osvěžení, zvlášť v rozpálených centrech měst. Třeba Praha nabízí obyvatelům v ulicích desítky pítek či mlžítek. Plní se i koupaliště a přírodní koupací vody. Sezona podle provozovatelů začala dobře.

Tropické dny v ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

Úterý bylo slunečné, s teplotami až 33 °C, uveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vedra ale představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí či dehydratace.

Zvlášť intenzivně je vnímají lidé v centrech měst plných betonu a asfaltu, kde může být teplota oproti okolí i o dva stupně vyšší. Obyvatelé tak vyhledávají nejrůznější formy osvěžující vzpruhy, od studených nápojů a zmrzlin po chládek ve stínu stromů.

Přímo v ulicích některých měst se můžou zchladit i u pítek či rozprašovačů chladivé mlhy. K dispozici jsou třeba v hlavním městě.

Zátěžový týden. K tropickým vedrům se přidají silné bouřky

Počasí

Samoobslužná mlha

„V tuto chvíli máme po Praze dvacet dva takzvaných mlžítek a novinkou letošní sezony je jedenáct osvěžítek. Mlžítka spouštíme centrálně, ve chvíli, kdy se dosáhne určité teploty a určitého času. Osvěžítka naopak fungují tak, že kdokoli k nim přijde, spustí si je sám,“ vysvětluje Tomáš Mrázek, mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, které zařízení instalují.

Lidé se u nich mohou nejenom na místě osvěžit, ale také si načepovat studenou vodu s sebou do lahve. Jemné kapky vodní mlhy z trysek zároveň pomáhají snižovat pocitovou teplotu a prašnost v okolí a zvyšují lokální vlhkost vzduchu.

Foto: Novinky

„Osvěžítko“ u metra Hradčanská v Praze

„Spotřeba mlžítka je 18 litrů vody na hodinu, u osvěžítka je to individuální, podle toho, jak moc ho lidé používají. Zařízení jednotlivým městským částem pronajímáme a cena je zhruba 30 tisíc korun měsíčně,“ doplňuje Mrázek.

Nejčastěji na ně narazí obyvatelé a turisté v centrální části města – v Praze 1 a 2 – a také v Praze 5 a 6. „Je to super, mít to takhle na ulici po ruce. Většinou u sebe teď, když je vedro, mívám flašku, a když jdu kolem, dočepuju si vodu s sebou,“ říká spokojeně jedna z kolemjdoucích, která se u osvěžítka zastavila.

Foto: Novinky

Vodní mlha osvěží

Do rozpálených ulic Prahy už několikrát vyjely i kropicí vozy.

„Kropení a mlžení komunikací osvěžují klima ve městě, ale zejména snižují prašnost a intenzitu přízemního ozonu. Ten je pro lidský organismus dráždivý. Především pro oční spojivky, nosní sliznice a průdušky. Zvlášť nebezpečný je pak pro malé děti, protože se přízemní ozon drží nízko nad zemí,“ vysvětluje Alexandr Komarnický, mluvčí Pražských služeb.

Jejich vozy využívají klasickou pitnou vodu. „Rozstřikují ji totiž tak, aby ochladila nejen ulice, ale i obyvatele a návštěvníky metropole. Zkrápí chodce, cyklisty, ale i zvířata,“ doplňuje mluvčí.

Foto: Novinky

Osvěžit se dá i ve fontáně v parku

Sezona začala dobře

Davy lidí míří v těchto dnech na koupaliště či k přírodním vodním plochám. Jedním z oblíbených cílů je jezero Lhota u Staré Boleslavi ve Středočeském kraji.

Disponuje vodní plochou 25 hektarů a maximální hloubkou 7 až 8 metrů. K dispozici tu jsou jak písčité, tak travnaté pláže. Kdo rád odhazuje při koupání a opalování plavky, tomu je tu vyhrazena nudapláž. Lidmi se zdejší břehy při dobrém počasí začínají zaplňovat už od sedmé hodiny ranní.

„Sezona zatím vypadá velice dobře. Hlavně ty červencové dny začaly podle našich nejlepších předpokladů a už i v červnu byly nějaké krásné dny. A pro nás je samozřejmě důležité, aby hezké počasí vyšlo hlavně na víkend,“ říká Novinkám Luboš Kořínek, jednatel společnosti, která jezerní areál provozuje.

Foto: Novinky

Lidé na pláži

„Minulý víkend to byl extrém, jen v neděli tu bylo kolem 7,5 tisíce lidí, což se blíží rekordu,“ zmiňuje nápor na začátku prázdnin. V pracovní den, jako byl třeba ten dnešní, se sem průměrně podívá kolem tří až čtyř tisíc zájemců o osvěžení. Míří sem především rodiny s dětmi, senioři a studenti.

Tento týden se zatím mohli těšit na vodu o teplotě kolem 25 °C. Koho omrzí vodní hrátky, ten si může ve stínu borovic zahrát třeba některý z plážových sportů. V době návštěvy štábu Novinek ale kurty zely prázdnotou a všechny lákal vyhřátý písek a teplá voda.

Koupání ve volné přírodě? Kvalitu vody prozradí smajlíci

Domácí

Vedro zatím nevadí

„My sem jezdíme docela často. Mám dnes volno, takže mám super den. Voda je perfektní, teplá, je to tady pěkné, jako u moře,“ hodnotí jedna z opalujících se dam, jež se do Lhoty dnes vydala s kamarádkou.

I dvojice seniorů, kteří sedí na nedaleké dece, sem jezdí pravidelně, bydlí totiž nedaleko. Zdejší prostředí jim prý připomíná jejich milované Chorvatsko. Nejraději ale chodí hned ráno, když je ještě areál skoro prázdný. „Teď už se to začíná zaplňovat, takže myslím, že během tří hodin zmizíme,“ uvedla seniorka.

Vysoké teploty panující v posledních dnech jí prý nevadí. „Zvládám je dobře, jsem pořád namočená ve vodě, jsem zvyklá,“ směje se. Také jedna z maminek, která sem přišla se čtyřletým synem, potvrzuje, že je vedra nezmáhají. „Tady je zvládáme perfektně,“ potvrzuje s úsměvem.

Foto: Novinky

Jezero Lhota

Důvod k úsměvu mají příchozí už u vchodu do areálu. Majitelé se totiž rozhodli i přes panující inflaci a obecný nárůst cen nezvyšovat částku za vstupné.

„Letos jsme to ještě nechali stejné, máme pořád vstupné 100 korun pro dospělého a poloviční pro děti,“ potvrzuje Kořínek s tím, že po 17. hodině jdou vždy ceny ještě dolů. „Myslím, že to ustojíme a zvládneme. Chtěli jsme zákazníkům vyjít vstříc,“ vysvětluje záměr.

Trochu jiná je ale situace v některých stáncích s občerstvením. „Malinko jsme zdražovali jídla, nápoje jsme většinou nechávali stejné,“ říká zástupkyně jednoho ze zdejších gastro provozovatelů. I přes navýšení nedostatkem zákazníků netrpí a sezonu si zatím pochvalují. „Lidi chodí, začátek sezony se nám rozjel docela pěkně, vypadá hodně slibně,“ dodává.

Foto: Novinky

Některé občerstvení vyjde dráž

Podobně to mají také u vedlejšího stánku. „Lidi chodí, takže jsem spokojení. Lidi u nás mají rádi hodně pivo ve vychlazeném skle, mají rádi burgery i quesadilly. A samozřejmě zmrzlinu, točenou, dělám ji z ovoce, tu si berou,“ vyjmenovává prodejkyně.

Přijdou bouřky

Ve středu by se nad tropických 30 °C měly dostat teploty v Jihomoravském a částech Zlínského a Olomouckého kraje a rovněž Vysočiny. Jinde přijde mírné ochlazení.

Zítra nad ránem čekají Česko silné bouřky, varuje ČHMÚ. Varování se týká Prahy, Karlovarského, Plzeňského a částí Středočeského, Ústeckého a Jihočeského kraje.

Tropy vystřídá na konci měsíce ochlazení

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám