Hlavní obsah

Tropy vystřídá na konci měsíce ochlazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následující dva týdny budou v Česku dále ve znamení tropů, poslední červencový a první srpnový týden se však ochladí. Vyplývá to z výhledu meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na příštích 28 dní.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11. 7. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Zatímco v tomto týdnu bude týdenní průměr nejvyšších denních teplot dosahovat 31 stupňů, v závěru července to bude už jen 26 stupňů a na začátku srpna 24 stupňů Celsia.

Výhled ČHMÚ platí pro období od 10. července do 6. srpna. Srážkově se dají první dva týdny očekávat podprůměrné až průměrné, třetí a čtvrtý týden by měl přinést srážek více.

V tomto týdnu mají v Česku pokračovat tropické teploty z uplynulého víkendu. Opět se očekávají teploty přes 35 stupňů a stejně jako v předchozích třech dnech nejspíše padnou teplotní rekordy. Jen mírné a krátkodobé ochlazení přinesou na některých místech silné lokální bouřky.

Uplynulý týden byl nejteplejší v historii měření

Počasí

Výstrahu před vysokými teplotami meteorologové prodloužili do úterý, na východě země až do středy. Kvůli teplému a suchému počasí platí v celé zemi až do odvolání výstraha před vznikem požárů.

I další týden (17. až 23. července) se očekává velmi teplý s týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem 29 °C.

Ochlazení naopak přinese týden mezi 24. a 30. červencem, kdy klesne týdenní průměr nejvyšších denních teplot na 26 °C, v týdnu mezi 31. červencem a 6. srpnem na 24 °C.

Meteorologové ČHMÚ navíc zjistili, že takzvaných supertropických dnů, kdy je nad 35 stupňů, bylo v letech 1991 až 2020 dohromady 1237, což je téměř devětkrát víc než v předchozích třiceti letech.

Zátěžový týden. K tropickým vedrům se přidají silné bouřky

Počasí

Úmorná vedra nekončí, na jihu Moravy bude až 36 stupňů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám