Hlavní obsah

Zátěžový týden. K tropickým vedrům se přidají silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během celého nadcházejícího týdne bude panovat horké počasí s maximy překračujícími tropickou třicítku. Do toho se místy budou vyskytovat silné bouřky, upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Máme před sebou zátěžové počasí. Přechody frontálních systémů budou střídat výběžky vyššího tlaku vzduchu. Bouřky, místy i silné, se budou vyskytovat zejména v pondělí, v noci na středu a ve středu a v neděli,“ řekla Novinkám Honsová.

„K tomu budou panovat vysoké teploty. Počátkem a koncem týdne naměříme až 36 °C a čekají nás i tropické noci, tj. místy nebudou nejnižší teploty klesat pod 20 °C,“ upozornila meteoroložka.

První pomoc při úžehu, úpalu a spálení od sluníčka

Zdraví

V pondělí bude zpočátku jasno až polojasno, ale během dne začne od západu přibývat oblačnosti až oblačno a místy se objeví déšť, přeháňky a bouřky. „Bouřky budou v Čechách ojediněle silné,“ varovala Honsová. Odpolední nejvyšší teploty budou kulminovat velmi vysoko, a to mezi 31 a 36 stupni.

V úterý bude na obloze panovat polojasno, večer na západě až oblačno. Přeháňky či bouřky se objeví jen ojediněle. Ranní teploty klesnou na 19 až 15 stupňů, odpolední vyšplhají na 29 až 34 stupňů.

„Během noci na středu počasí u nás začne ovlivňovat od západu frontální systém, skloňovat budeme opět místy bouřky, ojediněle i silné – doprovázené zejména silným nárazovým větrem,“ připomíná Honsová s tím, že ve středu bude nejvíce oblačnosti i srážek z celého pracovního týdne. Na obloze bude oblačno až zataženo, místy s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Po ránu se ochladí na 20 až 16 stupňů, zatímco denní maxima opět vystřelí na tropických 30 až 34 stupňů.

„Ochlazení“ na 26 až 30 stupňů

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, jen ojediněle s přeháňkami. Ráno se teploty budou pohybovat mezi 17 a 13 stupni, přes den bude mezi 26 a 30 stupni, což lze v kontextu celého týdne vnímat jako jisté „ochlazení“.

V pátek už ale bude opět oblačnosti ubývat na jasno až polojasno a teploty porostou. Ty ranní ještě zůstanou mezi 17 a 13 stupni, ale odpolední maxima už budou mezi 27 a 31.

Jasno až polojasno se očekává také v sobotu s ranními teplotami mezi 17 a 13 stupni a denními mezi 28 a 33 stupni.

V neděli bude polojasno, postupně s přibýváním oblačnosti a místy s deštěm, přeháňkami nebo bouřkami, jež mohou opět být ojediněle silné. Ranní teploty zůstanou mezi 22 a 18 stupni, na některých místech tak může být zaznamenána tropická noc, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů. Odpoledne pak už bude znovu panovat úmorné vedro s hodnotami 31 až 36 stupňů.

Pozor na přehřátí

Vedra představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí či dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také třeba omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. V automobilech zaparkovaných na přímém slunci by lidé neměli nechávat děti a zvířata. Vysoké teploty mohou ale působit problémy i v dopravě, hrozí roztažení kolejnic horkem.

Kvůli suchému a teplému počasí platí v celém Česku až do odvolání zároveň výstraha před rizikem vzniku požárů. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

Úmorná vedra nekončí, na jihu Moravy bude až 36 stupňů

Domácí
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.
Foto: ČHMÚ

Teplota v pondělí na většině míst přesáhne 30 °C, na jihu Moravy se může dostat až na 36 °C, a to i přes to, že přes nás bude přecházet studená fronta, poznamenal ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám