Hlavní obsah

Koupání ve volné přírodě? Kvalitu vody prozradí smajlíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienické stanice vyrážejí od začátku června na kontroly kvality vody v přírodních koupalištích. Sledují stav okolí, průhlednost vody či přítomnost sinic. Koupání ve volné přírodě je sice oblíbenou letní aktivitou, nese s sebou ale možná zdravotní rizika. Kdo se jim chce vyhnout, tomu odborníci doporučují sledovat třeba mapu kvality vod dostupnou on-line. Jak na tom jsou, prozradí barevní smajlíci.

Koupání v přírodě? Sledujte kvalitu vody, radí hygieniciVideo: Novinky

 
Článek

Stará Živohošť na vodní nádrži Slapy je oblíbeným rekreačním místem. Jezdí sem za přírodou, výlety i koupáním rodiny, školy v přírodě či pracovní kolektivy. A je to také jedno ze zhruba čtyřiceti koupacích míst, které hygienická stanice Středočeského kraje monitoruje během letní sezony, od června do srpna.

Zaměřuje se především na volně přístupná místa, jež nemají svého provozovatele, který by se o zajištění testů vody staral. Na odběru vzorků ve Staré Živohošti je letos hygiena počtvrté. Tentokrát se k ní přidala i naše kamera.

„Když přijdeme na lokalitu, první, co děláme, je, že si všimneme v příbřežních částech, jestli tam není nějaké hladinové znečištění,“ popisuje postup Luboš Mandík z příbramského pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování
Foto: Novinky

Odběry na Slapech

Sleduje třeba uvolněnou vegetaci, větve, mrtvé vodní živočichy, ale i odpadky zanechané lidmi. „Tady je to z hlediska hladinového znečištění bez problému,“ pochvaluje si při prvním pohledu na hladinu u malého dřevěného mola.

S pracovníky ze zdravotního ústavu, se kterými dnes vzorky odebírá, měří teplotu vzduchu, vody a hned nato hodnotí i barvu a průhlednost vody. Takzvanou Secchiho desku s kvadranty v bílé a černé barvě spouští hlouběji a hlouběji, dokud už není možné rozeznat barvy jednotlivých kvadrantů od sebe.

Foto: Novinky

Test průhlednosti vody

„Tady je vidět do metru a půl absolutně bez problémů na dno,“ odškrtávají si další bod měření, který naznačuje dobrý stav zdejších vod. I kdyby ale byla průhlednost horší, nemusí to nutně znamená zhoršenou kvalitu.

Třeba rybník Malý Pařezitý na Vysočině je zabarvený do hněda, přesto je pravidelně jeho voda hodnocená jako velmi čistá. Zbarvení způsobuje přísun přírodních organických látek ze zalesněného povodí.

Anketa

Navštěvujete rádi přírodní koupací plochy?
Ano
81,3 %
Ne
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 811 čtenářů.

Smajlíci poradí

Na mole se přistupuje k dalšímu kroku: „Laboratorníci odeberou vzorky, které jsou následně odvezeny do laboratoře. Tam se dělají laboratorní rozbory na sinice, řasy, chlorofyl-a a mikrobiologické ukazatele,“ ukazuje na jednotlivé nádoby připravené na vzorky, pro každý ukazatel jedna.

Voda se nabírá z různých částí kolem mola a pak se smíchá, aby utvořila co nejreprezentativnější vzorek. Za pár minut jsou odběry hotové a může se jet na další místo. Výsledky z laboratoře se dostanou všem odpovědným orgánům na stůl do tří dnů.

Foto: Novinky

Odebírání vzorků

A dostanou se i k veřejnosti. Zájemci je najdou hned na několika webových stránkách, zveřejňují je hygienici, ministerstvo zdravotnictví a také server Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR - www.koupacivody.cz.

Stav přírodní vody by si před samotným koupáním měli podle Luboše Mandíka ověřovat především alergici, lidé se sníženou imunitou, rodiče malých dětí či těhotné ženy.

Biotop v pražské Lhotce byl uzavřen kvůli výskytu vyrážky po koupání

Domácí

„Lidé pochopitelně nejsou zběhlí ve všech ukazatelích, které sledujeme, proto se celkové hodnocení převádí laicky do smajlíků, které ukazují kvalitu vody,“ informuje Mandík.

Pětiškálová stupnice začíná u č. 1 - modrého smajlíku. „Ten znamená, že je voda naprosto v pořádku, bez jakýchkoli závad a může se v ní kdokoli koupat. Pak může nastat, že má voda nějaké přírodní znečištění, je tam víc fytoplanktonu, je trochu méně průhledná, pak se dává stupeň č. 2, zelený smajlík,“ popisuje s tím, že ani druhý stupeň ale neznamená žádná omezení, voda je z hlediska koupání stále bezpečná.

„V půlce sezony se začínají tvořit víc sinice a řasy a dostáváme se často k hodnocení č. 3, oranžový smajlík. Voda už může citlivějším jedincům způsobit zdravotní problémy,“ upozorňuje.

„Čtvrté stadium, červený smajlík, znamená, že voda už má tak špatné hodnoty, že není vhodná ke koupání, ale není to pořád zákaz. Lidi, kteří by se na té lokalitě chtěli koupat, jsou informováni, že by do ní neměli lézt, a je to jen na nich, jestli budou riskovat, nebo ne. Zákaz koupání znamená až černý smajlík,“ vysvětluje význam barev.

„Kontroly se dělají podle monitorovacího kalendáře jednou za čtrnáct dní a pokud se dostaneme do fáze, že je nějaká lokalita ohodnocena stupněm 3, oranžovým smajlíkem, pak se tam zkracuje doba odběru na každý týden,“ doplňuje příbramský hygienik.

Co říkají smajlící na mapě:

Foto: repro www.koupacivody.cz

Mapa se smajlíky

  • Modrý smajlík = voda vhodná ke koupání (nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů).
  • Zelený smajlík = voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi (nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů, zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti, v případě možnosti je vhodné se osprchovat).
  • Oranžový smajlík = zhoršená jakost vody (mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů, u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat).
  • Červený smajlík = voda nevhodná ke koupání (voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko).
  • Černý smajlík = voda nebezpečná ke koupání (voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání).
  • Otazník = neměřeno nebo nedostatečná data pro stanovení kvality.

zdroj: www.koupacivody.cz

Rychlý test pro každého

A jak podle něj zatím vypadá sezona ve Středočeském kraji, který má na starosti? „Podle odběrů, které jsme prováděli před čtrnácti dny, byla naprosto výborná. Pouze na čtyřech lokalitách byl zhodnocen stupeň 2. Na velkých lokalitách jako Orlík nebo Slapy je modrý smajlík a předpokládám, že tam bude i po dnešku,“ říká nám.

Kdo si chce kvalitu ověřit sám na místě v přírodě, může zkusit jednoduchý a rychlý test s průhlednou PET lahví.

Foto: Novinky

Rychlý test pomocí plastové lahve

„Do ní se nabere voda z lokality a nechá se půl hodiny odstát na sluníčku. Pokud jsou v té vodě většinou řasy, zabarvení vodního sloupce je pořád stejnoměrně zelené. Pokud je tam převaha sinic, během půl hodiny se vyredukují u hladiny, udělají zelený kroužek. Zda jsou toxické, nebo ne, to ukáže jen laboratorní rozbor, ale člověk má aspoň velmi rychle informaci o tom, zda jsou ve vodě přítomné sinice,“ dodává Mandík.

Hygiena v letošní rekreační sezoně sleduje celkem 123 koupacích oblastí po celé republice, které jsou hojně navštěvované, ale nemají provozovatele. Dalších 57 míst jsou přírodní koupaliště s provozovatelem, který je odpovědný za sledování kvality vody. I data od nich jsou zahrnuta ve veřejně dostupné databázi.

Nazí Australané oslavili slunovrat koupáním v ledové vodě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám