Hlavní obsah

Třinec vyhlásí sbírku na obnovu shořelého dřevěného kostela

– Třinec
Právo, Denisa Doležalová

Radní města Třinec schválili v pondělí na mimořádném jednání vyhlášení veřejné sbírky na obnovu vyhořelého dřevěného kostela ze 16. století v Gutech. Ten minulý týden podpálili tři mladíci, dva z nich jsou ve vazbě. Sbírku město vyhlásí ve středu, ale ještě v úterý ji musí schválit kraj. Právu to sdělila třinecká starostka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Foto: Pavel Karban, Právo

Kostel v Třinci požár zcela zničil.

Článek

„Dnes jsme schválili oznámení o konání veřejné sbírky na obnovu dřevěného kostela Božího těla v Gutech. S tím, že zítra bychom měli získat souhlas od krajského úřadu a ve středu na stránkách města zveřejníme číslo konta, které bude sloužit výlučně jenom pro tuto sbírku,“ řekla starostka. Dodala, že město zaskočilo obrovské množství podpory, které se objevilo.

„Ozývají se lidé jednak s vyjádřením podpory a smutku nad touto událostí, ale i s tím, že by rádi na obnovu kostelíka přispěli. Ozývají se nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, což nás velmi překvapilo. Objevují se jednotlivci, firmy, ale třeba chce pomoci i představitel jednoho velkého města v Moravskoslezském kraji. Moc jim všem záleží na tom, aby ta památka byla opět obnovena. Věříme, že tyto pozitivní emoce dál vydrží,“ popisovala Palkovská.

Pomůže i tradiční sbírka

Město Třinec každý rok pořádá charitativní koncert Srdce Evropy. Vždy je výtěžek z koncertu využit na pomoc potřebným. Tentokrát jej město použije na obnovu vyhořelého kostela. „Akce se bude na třineckém náměstí konat 24. září. Zástupci firem zde budou moci předat šeky přímo biskupovi a drobní dárci budou moci přispět do kasiček,“ upřesnila starostka.

Veřejná sbírka nebude mít podle ní žádný limit. „Ve středu se sejdeme s biskupem Lobkowiczem, abychom probrali kroky, které je potřeba udělat. Už jsme se sešli se zástupci ministerstva kultury a památkáři. Dohodli jsme se, že cílem je, aby cokoliv se bude dát za velkého úsilí restaurátorů použít na obnovu památky, bude použito,“ líčila Palkovská.

Radní na své pondělní mimořádné schůzi navíc starostku pověřili i tím, aby za město Třinec poděkovala Policii ČR a hasičskému záchrannému sboru za rychlý zásah a řešení této situace. „Hasiči tam byli během sedmi až deseti minut a policii se podařilo rychle dopadnout ty mladé pachatele a zachránit tak další sakrální památku, kterou měli v plánu zničit,“ podotkla starostka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám