Hlavní obsah

Kvůli zkáze historického kostela v Třinci zadržela policie dva lidi

– Třinec • Aktualizováno

Moravskoslezští kriminalisté zadrželi dva lidi, které podezírají z podpálení historického dřevěného kostela Božího Těla v Gutech na Třinecku. Na tiskové konferenci v Ostravě to ve čtvrtek řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Kostel s vysokou historickou hodnotou shořel v noci na středu.

Po požáru kostela zbyl jen kříž. Je to znamení naděje, řekl farářVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Policie zatím podle Lercha nikoho neobvinila, ale v nejbližších hodinách zřejmě obvinění vznese. Podrobnější informace o podezřelých kriminalisté nechtěli sdělit.

„Máme v zadržení dvě podezřelé osoby, které podle nás pravděpodobně spáchaly ten trestný čin žhářství v Gutech zapálením dřevěného kostelíka,“ potvrdil moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Zda jsou zadrženými muži, či ženy, šéf krajské police neřekl. „Jsou to dvě osoby,“ zopakoval s tím, že jediné, co ještě na adresu obou podezřelých může říci, je, že jsou české národnosti.

„Další informace poskytovat nemohu. Probíhají úkony v rámci trestního řízení, nyní jim ještě podle mých informací nebylo sděleno obvinění, nechme pracovat pracovníky kriminální policie a státního zástupce,“ dodal Kužel.

Římskokatolický filiální kostel Božího těla začal hořet v noci na středu okolo půlnoci, hasiči se o požáru dozvěděli krátce po ní.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

„Při příjezdu jednotek už kostel silně hořel. Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu. Do středečního rána pokračovalo dohašování,“ uvedl ve středu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. [celá zpráva]

Historická památka

I když při požáru nebyl nikdo zraněn, zničení kostela je nejen pro třinecký region tragédií. Cenná historická památka s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století prošla v letech 2012 až 2014 rekonstrukcí za několik miliónů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Po ničivém požáru zbyly jen ohořelé dřevěné trámy a kříž, který stával před kostelem. [celá zpráva] „Je to znamení naděje, zároveň ale i určitá zkouška pro věřící. Je potřeba se na to dívat s vírou a nadějí do budoucna,“ uvedl farář kostela Božího těla Kazimierz Plachta.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na místě byli i policejní vyšetřovatelé.

Právě jemu policisté v noci volali. „Šest minut po půlnoci mi zavolali a sdělili, že všechna čidla hlásí poplach. Když mi volali o dvě minuty později, že kostel hoří, okamžitě jsem tam jel,“ vyprávěl farář a dodal, že vzal do ruky růženec a pomodlil se.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám