Hlavní obsah

Tři měsíce zkoušel uznat očkování v Česku. Německá lékárna mu dala certifikát na počkání

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český novinář Michael Durčák se nechal v lednu očkovat v USA proti covidu, pro české úřady však byl až dosud vnímán jako neočkovaný se vším, co to obnáší. Musel pravidelně absolvovat povinné testy a nemohl odcestovat do některých destinací. Tři měsíce marně bojoval za to, aby mu úřady vakcínu Moderna ze Spojených států, kterou se očkuje i v Česku, uznaly. Rozhodl se proto jet do lékárny v Drážďanech, kde mu evropský certifikát vydali na počkání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Byl jsem členem technické infrastruktury ve Spojených státech, testoval jsem lidi na koronavirus v Nebrasce. V lednu jsme dostali nabídku vakcíny Moderna, tak jsme se nechali očkovat. S tím, že jsem se měl do Česka vracet v květnu. Z ambasády nám ale přišla odpověď, že očkování z USA v Česku neuznávají,“ popsal Novinkám Durčák.

Protože spolupracuje s Českým rozhlasem, po důvodech se pídil spolu s dalšími novináři.

Více než 2000 lidí v Česku dostalo covid opakovaně

Domácí

„Bylo nám řečeno, že je to proto, že bychom mohli s těmi kartičkami podvádět. Což je lež; tam není možné podvádět. Až poté, když jsme to medializovali, tak ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že to bude uznávat. Bylo ale prvního července, pátého července a stejně se nic nedělo,“ dodal Durčák.

Přijet bez testu problém nebyl

Do České republiky se přitom vrátil bez problémů, dokonce se nemusel ani testovat na koronavirus.

„Doklad o očkování mi vzali Američani i Němci a cestou z Německa do Česka po mně už nikdo nic nechtěl. Volal jsem na ministerstvo a tam mi řekli, že mi pomůže obvodní lékař nebo hygiena. Ale tam to nešlo,“ přiblížil.

Očkovací centrum bez registrace otevřou i v brněnské Olympii a ostravské Karolině

Koronavirus

S kolegy však zjistil, že v Německu není problém nechat si očkování z USA uznat v 80 lékárnách.

Společně s nimi se proto vydal do jedné z nich do Drážďan, kde spolu s cestovním pasem předložil doklad o očkování z USA a za tři minuty potřebný certifikát získal.

V Česku by sice měli občanům očkovaným ve vybraných mimoevropských zemích uznávat vakcínu praktičtí lékaři, v praxi to však stále nefunguje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO ale problém v uznávání vakcín nevidí.

„Já pevně věřím, že to funguje. Nemám informace, že by to byl nějaký zásadnější problém,“ řekl Radiožurnálu.

Stát chce lidem posílat dopisy, ať se nechají očkovat

Domácí

Na problémy s uznáním vakcín ze zahraničí upozornil poprvé na začátku června. Ministerstvo zdravotnictví uznávání dokladů o očkování ze zahraničí několikrát odložilo, nyní ho od 12. července umožňuje pro 13 mimoevropských zemí.

Certifikáty ze Srbska, Izraele nebo Velké Británie uznává přímo, u 10 dalších států, mezi které patří i Spojené státy americké, je nutné zažádat si o certifikát Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám