Hlavní obsah

Třenice v koalici kvůli fiasku s přihláškami. TOP 09 viní Beka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nefungující systém elektronických přihlášek na střední školy řeší i poslanci vládní koalice. Šéf sněmovního školského výboru Pavel Klíma (TOP 09) viní ministra školství Mikuláše Beka (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Klíma, který je pověřený vedením výboru, označil problém se spuštěním elektronického systému přihlášek za zásadní chybu. Odpovědnost podle něj nese ředitel Cermatu Miroslav Krejčí, ale i ministr Bek. Dodal, že vládní koalice měla jediný výstřel, který byl promarněn.

„Chápu, že chybu objevili až ve středu večer. Neomlouvá je to ale, celý systém měl být odzkoušený,“ řekl Klíma. Měla by podle něj být vyvozena osobní odpovědnost. Krejčího přitom označil ta zodpovědného. „Pan ministr říkal, že na to dohlédne,“ uvedl. Je podle něj ještě na zvážení, zda by nebylo možné prostor pro podávání přihlášek o dva dny prodloužit. „Každý den je důležitý,“ řekl.

Fiala: Stávat by se to nemělo

O záležitosti chce Klíma jednat příští středu na zasedání výboru, kam už dříve byli pozváni Bek i Krejčí. Je nicméně možné, že výbor bude jednat ještě v bližším termínu. Poslanec chce věřit tomu, že systém začne fungovat v nejbližší době, jak ministerstvo slibuje.

Premiér Petr Fiala (ODS) před odletem na summit EU novinářům řekl, že nemá radost, že k takové situaci došlo. „Na průběh přijímaček to nebude mít vliv, nikoho to neznevýhodňuje, nicméně něco takového by se stávat nemělo,“ řekl premiér. „Spíš než přemýšlet o personálních konsekvencích bychom měli dát systém do pořádku, aby bezvadně fungoval a splňoval všechny bezpečnostní standardy. Věřím, že se to v krátké době podaří,“ řekl premiér.

Bek se na síti X, dříve Twitter, omluvil a napsal, že bezpečnost dat a celého systému má prioritu před dodržením termínu spuštění. Připomněl, že na podání přihlášky je čas až do 20. února. „Za komplikace se omlouvám a prosím uchazeče i rodiče o trpělivost. O spuštění systému budeme informovat,“ uvedl.

Krejčí v České televizi řekl že o posunutí lhůty k podání přihlášek, tedy do 20. února, neuvažuje. „Podat přihlášku je stále možné papírovým způsobem. Prodloužení by mělo dopad na další lhůty,“ uvedl.

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto kvůli očekávanému náporů uživatelů posílila o 45 procent systém Identity občana, jehož prostřednictvím se budou lidé do systému hlásit. Opatření agentura přijala kvůli nedávným problémům při přihlašování do nové aplikace eDoklady.

Snad to brzy rozběhnou. Ředitelé jsou ke kolapsu systému přihlášek zatím shovívaví

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám