Hlavní obsah

„Trafika a držhubné?“ V Brně vznikl post za sto tisíc měsíčně pro pirátskou zastupitelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční zastupitelka Brna Monika Lukášová Spilková (Piráti) byla v týdnu zvolena předsedkyní výboru pro národnostní menšiny. Nově ale bude tento post vykonávat uvolněně, tedy na plný pracovní úvazek. Měsíčně si tak přijde na téměř sto tisíc korun. Hájí se tím, že její nová agenda je důležitá. Podle kritiků jde ale o „trafiku“ nebo „držhubné“.

Foto: Profimedia.cz

Monika Lukášová Spilková

Článek

Post předsedy výboru pro národnostní menšiny byl dosud vykonáván neuvolněně. Před Spilkovou jím byl zastupitel Břetislav Štefan (Sociální demokracie), který za něj měl dostávat měsíčně přibližně osm tisíc.

Štefan ale podle Spilkové neměl na funkci dostatek času. A to právě proto, že byla vykonávaná neuvolněně a zároveň dělal starostu městské části. „Nerozvíjela se další témata a aktivity. To je třeba změnit,“ řekla Novinkám.

Piráti proto iniciovali, aby funkce byla nově vykonávána uvolněně. Za svou novou práci na plný úvazek tak bude Spilková dostávat měsíčně 99 117 korun. „Odměny jsou pro uvolněné zastupitele pevně dané zákonem, my je neurčujeme,“ podotkla.

„Trafika a držhubné“

Spilkovou ale za její novou pozici kritizují někteří další zastupitelé. „Je to trafika za sto tisíc,“ citoval Deník například opozičního zastupitele Matěj Hollana (Žít Brno). „Jedná se o další zátěž pro rozpočet města,“ nelíbí se ani zastupitelce Janě Drápalové (Zelení).

Smrt Roma u přehrady: Ukrajinec šel spíš pryč, ale pak ten kluk přeskočil zábradlí, uvedli u soudu svědci

Krimi

Že by šlo ale o trafiku, Spilková odmítá. „Ostatně bych připomněla, že Piráti byli jediní, kteří odmítli nabídku jít po volbách do koalice v Brně kvůli podezřelým čachrům s byty. Tedy o funkcích to u nás očividně není, nám jde o to řešit co nejefektivněji problémy, které lidi v Brně trápí. A to je i tento případ,“ řekla Novinkám.

Novou pozici na plný úvazek pro Piráty na sociální síti X kritizoval i starosta Brna-Židenice Petr Kunc. Uvedl, že Spilková „‚trafiku‘ dostala jako ‚držhubné‘ za to, že v obvodu Brno-střed budou Piráti podporovat koalici ODS a ANO“. To podle Pirátky není pravda. „Opravdu netuším, kde k takové informaci pan starosta přišel,“ odmítla.

Spilková: práce bude dost

„V Brně žije mnoho lidí jiné národnosti a jsou pevnou součástí identity města. Není to tak dlouho, co byly v Brně vážné problémy mezi menšinami, před kterými prostě nemůžeme zavírat oči. Zejména po vypuknutí války na Ukrajině a příchodu uprchlíků na jih Moravy tuhle agendu vnímáme jako důležitou, jinak bychom o ten post vůbec neusilovali,“ vysvětlovala Novinkám.

Zároveň zdůraznila, že pokud v Brně nechají problémy mezi menšinami dál vyhnít, odrazí se to negativně na kvalitě života lidí ve městě i bezpečnosti.

Práce na plný úvazek podle Spilkové bude dost. „Budu se mimo jiné účastnit jednání s vedením města, Jihomoravského kraje, kde spolupráce již nastartovaná je, a já bych ji ráda prohloubila. Budu se setkávat se zástupci spolků, neziskových organizací a dalších a aktivně nastavovat agendu. Mimo jiné v tématech segregace, prevence konfliktů mezi menšinami, kulturních aktivit, dotační podpory pro spolky a další agendy,“ vyjmenovala.

Ukrajinec vrazil krajanovi pilník pod žebra. Pak kvůli chybě žalobkyně zmizel a 12 let si neodsedí

Krimi

Primátorka se Spilkové zastala

Piráti v Brně původně měli být součástí velké koalice sedmi stran. Z té nakonec vycouvali a skončili v opozici. V Brně tak vládnou zástupci ODS, TOP 09, ANO, KDU-ČSL, STAN a Sociální demokracie.

I přesto se ale opoziční zastupitelkyně Spilkové pro Novinky zastala primátorka města Markéta Vaňková (ODS). „Události z loňského roku, kdy došlo k eskalaci napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou, jasně ukázaly, že Brno potřebuje představitele samosprávy města, který se bude oblasti národnostních menšin intenzivně věnovat,“ zdůraznila.

Předsedkyně výboru podle ní bude mít dost času jak pro operativní řešení aktuálních problémů, tak pro dlouhodobější koncepční práci.

„Má totiž koordinovat spolupráci na úrovni města a kraje, případně i centrální městské části Brno-střed, dále zastřešovat agendu, která se dotýká několika městských organizací a magistrátních odborů, nebo rozšiřovat aktivity směřující k podpoře národnostních menšin,“ podotkla Vaňková s tím, že lidí jiných než české nebo moravské národnosti žijí v čtyřsettisícovém Brně desítky tisíc.

Vaňková odmítla i debaty o finanční odměně. „Ta je stanovena automaticky podle zákona o obcích, takže jakékoliv debaty o výši odměny jsou pouhými politickými přestřelkami bez věcné podstaty,“ řekla Novinkám.

Primátorka Vaňková využila bílé koně k získání městského bytu, míní policie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám