Hlavní obsah

Ukrajinec vrazil krajanovi pilník pod žebra. Pak kvůli chybě žalobkyně zmizel a 12 let si neodsedí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do puntíku se rozhodl vyplnit slova soudkyně Jaroslavy Bartošové o tom, že je v zájmu společnosti, aby se do tuzemska už nevrátil, Ukrajinec Maxim Novikov. Ten po vypití litru vodky v Brně bodl pilníkem svého krajana. Trest 12 let za pokus o vraždu si tu ale neodsedí, kvůli chybě žalobkyně se totiž dostal na svobodu a zmizel. Brněnský soud nyní jeho trest potvrdil, soudil ho však jako uprchlého.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Třiatřicetiletý Novikov se dostal do sporu kvůli penězům se svým krajanem v prosinci 2021 v Brně. Když mu došly argumenty, doběhl si pro třiceticentimetrový pilník na broušení řetězů motorových pil a zabodl jej zezadu sokovi pod žebra.

Novikov po činu skončil ve vazbě, ovšem k soudu už nedorazil. Státní zástupkyně Eva Žďárská totiž promeškala lhůtu na prodloužení vazby či podání obžaloby, muž tak zůstal ve vazbě bez řádného důvodu a musel být neprodleně propuštěn. Obratem pak zmizel zřejmě do své domoviny. Státní zástupkyni to u kárného senátu Nejvyššího správního soudu stálo deset procent z platu po dobu dvou měsíců.

Senát brněnského krajského soudu v čele se soudkyní Bartošovou tak nyní vedl případ proti uprchlému. Už v prosinci 2022 muži uložil za pokus o vraždu 12 let vězení, Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zrušil s tím, aby prvoinstanční soud více napnul síly a pokusil se muži na Ukrajinu doručit potřebné dokumenty nebo aby případ předal tamní justici.

Vražda ženy na Vysočině: Policisté shánějí záznamy z palubních kamer

Krimi

Jenže Ukrajina, kde se podle Interpolu v současnosti muž nachází, nyní své občany nevydává, natož takové, kteří mají povolávací rozkaz. Pochopitelně ani Novikov neprojevil sebemenší snahu čelit spravedlnosti, takže českým úřadům nezbylo než konstatovat, že je pro českou justici nedosažitelný.

Dvanáct let i podruhé

Po více než roce od prvního rozsudku tak začal případ brněnský soud řešit znovu. Soudkyně Bartošová zrekapitulovala mužovu výpověď z přípravného řízení. „Chtěl jsem mu dát jen na tlamu, ale on mě dál vytáčel. Došel jsem si pro pilník a píchl jsem ho do něj. On jen zakřičel: Aj! Pak jsem utekl. Kdybych byl střízlivý, nestalo by se to. Ale ten den jsme v práci pili, protože jsme se chtěli zahřát,“ vypověděl Novikov.

Obhájkyně se ještě snažila namítat, že nešlo o pokus o vraždu, podle Bartošové ale nebylo o právní kvalifikaci pochyb. „Jak plyne ze znaleckého posudku, ke smrti nedošlo jen díky štěstí, scházelo pár milimetrů, aby poškozený na místě vykrvácel,“ řekla soudkyně.

Ač měl poškozený dvě bundy, Novikov mu pilník zarazil hluboko do těla. „Za zvlášť zákeřný a neomluvitelný považujeme způsob útoku zezadu. Obžalovaný si jej ještě přidržel za rameno, tím eliminoval možnost, že by útok mohl být méně intenzivní nebo že by se napadený pohnul,“ dodala Bartošová.

Vedle trestu 12 let vězení soud útočníka na neurčito vyhostil z České republiky.

Byl to zkrat, přiznala matka, která zavraždila desetiměsíční dceru. Dostala 13 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám