Hlavní obsah

Smrt Roma u přehrady: Ukrajinec šel spíš pryč, ale pak ten kluk přeskočil zábradlí, uvedli u soudu svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Vražda, nebo zabití? Nebo ještě něco jiného? Takové otázky stojí před senátem brněnského krajského soudu, který rozplétá loňskou smrt romského mladíka u Brněnské přehrady. Mladík zemřel po konfliktu s 38letým Ukrajincem Romanem Rohozinem. Podle obžaloby šlo o vraždu, obhajoba zase tvrdí, že obviněný se bránil přesile. Znalec uvedl, že zranění oběti bylo závažné a šance na záchranu jen teoretická.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Justiční stráž i policisté se samopaly. Projednávání případu provází přísná bezpečnostní opatření.

Článek

K činu došlo loni v sobotu 10. června vpodvečer u zastávky Přístaviště. Rohozin s několika kamarády vyrazil na oblíbený ohňostrůjný festival na přehradě. Už v tramvaji se ale dostal do potyčky se skupinou mladých lidí, podle svědků převážně Romů. Ti v tramvaji hlučeli, pouštěli si hudbu, a dokonce kouřili.

Rohozin skupinku napomenul, ovšem po vystoupení z tramvaje situace ze slovních útoků přešla do fyzického napadání. Nejaktivnějších bylo několik mladíků, kteří Rohozina napadli pěstmi. Když se zdálo, že se konflikt uklidňuje, došlo k dalšímu napadení, a to už Ukrajinec sáhl po noži. Výsledkem byl jeden mrtvý mladík a další dva zranění.

Podle obžaloby šlo o vraždu, obhajoba zase tvrdí, že to byl Rohozin, kdo čelil útoku přesily a jen se bránil.

Ukrajince kvůli smrti Roma u Brněnské přehrady obžalovali z vraždy

Krimi

Svědci ve čtvrtek potvrdili, že v tramvaji se skupina mladých lidí chovala nepřístojně a že krátce po vystoupení z tramvaje došlo ke konfliktu.

„Venku tam byly nějaké údery pěstí ze strany té velké skupinky. Osobně jsem ale neviděl, jak někdo bodal. Přišlo mi, že obžalovaný ten konflikt nechtěl. Venku už šel spíš pryč, ale ten kluk, co pak umřel, přeskočil zábradlí a znovu začala potyčka. Padali na zem a pak jsem viděl jen to, jak obžalovaný schoval nůž,“ popsal ve čtvrtek jeden ze svědků.

„Mlátili ho čtyři“

Druhý svědek přiznal, že po incidentu dostával výhrůžky od Romů. „Psali mi, že si mě najdou,“ řekl soudu s tím, že to byla reakce na příspěvek na sociální síti bezprostředně po konfliktu.

„Lidé z té skupiny pouštěli hudbu, kouřili, dělali hluk, lidi začali vystupovat. Pak na ně obžalovaný něco zakřičel, ať se zklidní. A ten, co pak umřel, na něj začal vykřikovat, ať jde ven a vyřeší si to, takhle pořvával celou cestu. A venku se ta potyčka vyhrotila,“ popsal mladý muž.

Další cestující z tramvaje soudu řekla, že Ukrajinec byl napaden přesilou. „Ocitl se venku najednou sám a kolem něj stáli čtyři muži. Jeden z nich po tom Ukrajinci skočil a udeřil ho, pak ho začali mlátit všichni čtyři. To oni vše vyprovokovali. Mlátili ho do celého těla. Já jsem se hned rozběhla za policisty, kteří tam byli poblíž, a řekla jsem jim, že tam mají práci a že tam musí rychle běžet,“ popsala žena.

Napadli mě, mohli mě zabít, řekl u soudu Ukrajinec, obžalovaný z vraždy romského mladíka

Krimi

Intenzita bodnutí musela být vysoká, míní znalec

Znalec z oboru soudního lékařství Jan Krajsa uvedl, že bezprostřední příčinou smrti muže byla bodně-řezná rána do břicha, která vedla k narušení velkých cév břicha a následnému vykrvácení do dutiny břišní.

Doplnil, že v okolí hlavní rány byla další drobná poranění, která ale příčinou smrti nebyla. Rána byla podle něj hluboká asi 12 centimetrů, probodla břicho, zasáhla tenké střevo a především dolní dutou žílu a kyčelní tepnu. „Poranění bylo závažné, možnost záchrany byla jen teoretická,“ uvedl znalec.

Podle něj v tomto případě trvá minuty až desítky minut, než člověk vykrvácí, a je to fatální. Obžalovaný už dříve popsal, že poškozený byl v poloze nad ním, když ho bodl. Podle znalce to takto bylo možné.

Intenzita bodnutí podle něj musela být vysoká, nůž projel oblečením i tělem. Na těle poškozeného zároveň nenašel žádné obranné známky, poškozený například neměl pořezané ruce, kterými by se bránil útoku.

Přísná bezpečnostní opatření

Incident na přehradě loni vzedmul vášně zejména v romské komunitě. Emoce pak vyvolala i řada dezinformací na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela.

Projednávání případu provází přísná bezpečnostní opatření, přímo v soudní budově hlídkovali i policisté se samopaly.

Soud v čele s Ditou Řepkovou už při minulém hlavním líčení vyslechl obžalovaného, který popsal, že se jen bránil a nožem máchl ve snaze útočníky odradit. Dva z útočníků soudu přiznali, že muže skutečně napadli. Podle státního zástupce Petra Bejšovce si ale obžalovaný musel být vědom, že může způsobit zranění či smrt.

Rohozinovi hrozí až osmnáct let vězení. V případě, že soud nebude chtít provádět další důkazy či vyslýchat svědky, mohly by v pátek zaznít i závěrečné řeči.

Smrt Roma u Brněnské přehrady: Ukrajinec je z vazby venku, soudce zpochybnil, že šlo o vraždu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám