Hlavní obsah

Topolánkova jednání zmátla špičky ODS

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pondělní vyjednávací kolečko v pražské vládní Kramářově vile, kde se šéf ODS a odstupující premiér Mirek Topolánek setkal s předsedy soc. dem. a zelených, vyvolala zmatení v řadách ODS. Jejich hodnocení termínu předčasných voleb a možného složení vlády se liší.

Článek

První místopředseda strany, vicepremiér Petr Nečas, Právu řekl, že nadále považuje za nejlepší předčasné volby už na jaře příštího roku. "Ale na druhé straně se ukazuje, že teď jsou pro ně jen ODS a zelení, což je málo," uvedl Nečas. ODS je podle něj připravena uvažovat i o volbách na jaře 2008. "Především jde o to, že řešení stávající politické situace má být nalezeno na základě institucionální dohody mezi více stranami, to znamená ne pouze se sociální demokracií," domnívá se Nečas.

Občanští demokraté si podle něj dovedou představit dohodu politického spektra o tom, že bude určen zkrácený termín vlády a konkrétní úkoly, které bude plnit, přičemž se do roka vyhodnotí, zda vláda fungovala a byla přínosem. Pokud ne, byly by volby na jaře 2008. "Pokud by byla dohoda, že je možné udělat další reformní kroky, jediná relevantní úvaha je až po českém předsednictví Evropské unie," uvedl Nečas. Česko bude šéfovat EU v první polovině roku 2009. Za nejhorší variantu by Nečas považoval podzim 2008 či první pololetí 2009.

Na dotaz, zda platí, že ODS nevěří šéfovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi, Nečas odpověděl, že je k němu "ostražitý".

Bém: Koalice s ČSSD a lidovci je riziko

Místopředsedkyně ODS a Sněmovny Miroslava Němcová Právu řekla: "Nevím, co se změnilo po dnešku, protože znám pouze výstupy z tiskových konferencí, kde ráno to vypadalo, že jsou zde dohody na bázi Jiří Paroubek-Mirek Topolánek a snad ještě lidovci, že by byli nakloněni nějaké koalici. Teď se dozvídám, že to není pravda, že zelení jsou ochotni se nějakým ne politickým, ale úřednickým zastoupením, podílet na vládě."

Němcová by jako východisko z nouze viděla čtyřkoalici všech stran kromě komunistů, jak to navrhoval prezident Václav Klaus. Připomněla, že Paroubek to zásadně odmítl. Podle svých slov by byla ráda, kdyby byly volby co nejrychleji. "Nerozumím termínu voleb 2009," řekla Němcová Právu.

Místopředseda ODS, pražský primátor Pavel Bém, Právu k jedné z možností v SMS napsal: "Ačkoliv se tato varianta (ODS, ČSSD, lidovci na téměř celé čtyři roky) zdá jako jedna z mála možných, přesto je pro ODS z dlouhodobého hlediska nepříliš výhodná a nese v sobě mnoho politických nákladů a rizik."

Podle místopředsedy ODS, středočeského hejtmana Petr Bendla, to vypadá tak, že díky soc. dem. a dalším stranám "se termín předčasných voleb bude posunovat, bude-li vůbec".

Reklama

Související články

ODS a lidovci chtějí širší dohodu stran

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek zahájil další kolo jednání o nové vládě. Na schůzku ve Strakově akademii si v pátek ráno pozval úřadujícího předsedu...

Výběr článků

Načítám