Hlavní obsah

Topolánek hrozí koncem koalice, testuje tím většinu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek uvedl v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že koalice skončí, jestliže by ústupky koaličním partnerům přesáhly únosnou míru a rámec koaliční smlouvy. Koalice by tak mohla skončit po podzimních krajských volbách.

Článek

„Pokud by kompromisy přesáhly únosnou míru a rámec koaliční smlouvy, tak ta koalice zanikne,“ uvedl premiér, který o víkendu naznačil, že koalice může skončit.

Topolánek naznačil, že varovné výroky neřekl náhodou: „Testujeme tímto způsobem většinu. Nedělám žádný nátlak, snažím se lidi přesvědčovat, že není ta práce u konce, že většinu koaliční smlouvy plníme.“ Naznačil, že zvažuje i výrazné změny na politické scéně. „Jsem připraven na jakoukoli variantu, i na to že jedna z koaličních stran odejde z koalice. Buď tobude vláda menšinová, nebo se musí připravit jiná konstelace, nebo vláda padne, a bude vláda jiná,“ řekl Topolánek.

Podle něj ani demise nemusí ohrozit české předsednictví Evropské unie. „To že vláda padne, neznamená, že se musí sestavovat hned vláda nová,“ vysvětlil premiér a dodal: „Nejdřívější termín předčasných voleb je podzim roku 2009.“ To je kvůli tomu, aby nebylo ohroženo české předsednictví.

Topolánek ale doufá, že vláda vydrží do roku 2010 „Jsme schopni najít variantu vládnutí pro rok 2010. To není o osobních ambicích, ale projekty, které jsou rozdělané, máme právo je dokončit.

Topolánek naznačil možné ústupky

Topolánek naznačil i dva možné ústupky. Jeden se týká reformy zdravotnictví, kdy už v pátek uvedl, že fakultní nemocnice nemusejí být privatizovány. za podtrh Julínka to nepovažuje,. Podle něj je to jen jedna ze součástí reformy. Sice chápe, že ministr zdravotnictví Julínek chce prosadit všechny prvky, ale sám naznačil, že v méně podstatných bodech je možné ustoupit.

Premiér také sdělil, že podpoří ustavení parlamentní komise pro vyčíslení církevních restitucí. „Dohoda tam být může, pokud se zbavíme účelových populistických návrhů skupiny Vlastimila Tlustého.“ Toho opět napadl: „To, co říká Vlastimil Tlustý, je úplně mimo místu.“ Ještě zdůraznil, že nejde o církevní restituce. Jde o vyrovnání s církvemi.“ A restituce je jen jednou z jeho součástí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám