Hlavní obsah

Tisková konference prezidenta Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. června uplyne 100 dní prezidenta Petra Pavla ve funkci. Krátce po své březnové inauguraci si Pavel vytyčil seznam cílů, které by chtěl během tohoto období zvládnout. Jak se mu to podařilo, zhodnotí na čtvrteční tiskové konferenci naplánované na 10. hodinu. Novinky ji nabízejí živě.

Živě: Briefing prezidenta Pavla k prvním 100 dnům v úřaduVideo: ČTK

 
Článek

„Když politici nastupují do funkce, často mluví o 100 dnech hájení. Předcházejí tím případné kritice za vlažný start. To by mně nebylo vlastní. Raději budu kritizován za příliš aktivní start. Proto jsem připravil plán konkrétních cílů na prvních 100 dní ve funkci,“ uvedl Pavel v polovině března, tedy pár dní po oficiálním převzetí prezidentského úřadu.

Celkem si Pavel vytyčil osm okruhů.

Prezident se například zavázal, že otevře Pražský hrad veřejnosti, a to jak fyzicky, tak informačně ve smyslu, že Hrad bude oproti éře Miloše Zemana více, transparentně a pravidelně komunikovat s veřejností i novináři.

Po dlouhých letech se tak v polovině dubna zrušily kritizované plošné kontroly a u vstupů do hradního areálu zmizely bezpečností rámy, před nimiž se často tvořily dlouhé fronty.

Mezi plány taktéž byl transparentní proces výběru kandidátů na pozice ústavních soudců, kdy se během prvních sto dní zavázal nominovat tři kandidáty na ústavní soudce. To se také stalo. Senát pak na konci května všechny tři navržené kandidáty, a to někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou, jednoznačnou většinou schválil.

Dále pak slíbil, že představí členy svého expertního týmu, bude usilovat o zvyšování politické kultury, nastaví jasná pravidla pro fungování prezidentské kanceláře či bude Česko svědomitě reprezentovat v zahraničí a setkávat se se zahraničními státníky.

První zahraniční cesta mířila tradičně na Slovensko. Kromě všech sousedních zemí, ale zamířil také na válkou zmítanou Ukrajinu či na korunovaci britského krále Karla III. do Londýna.

Pavel je v Dnipru. Jako první zahraniční prezident se odvážil na východ Ukrajiny

Domácí

Dva dny po inauguraci jmenoval do funkce ministra pro životní prostředí Petra Hladíka, kterého po rezignaci Anny Hubáčkové (oba KDU-ČSL) odmítal jmenovat exprezident Miloš Zeman.

První zákon, který z parlamentu dostal na stůl, byla třaskavá a sporná vládní novela týkající se snížení mimořádné červnové valorizace důchodů. Pavel předlohu podepsal, byť proti ní měl částečné výhrady.

V nedávné době také navštívil obě komory parlamentu. V úterý promluvil na plénu Poslanecké sněmovny, kde apeloval na poslance napříč politickým spektrem, aby se snažili více hledat kompromisy a méně obstruovali.

„Chybí mi větší tolerance a vzájemné naslouchání. Dobrá řešení mohou přicházet jak ze strany vlády, tak opozice. Chci být prezidentem všech občanů. Budu tlumit konflikty a místo nich vést věcný a otevřený dialog,“ prohlásil Pavel ve Sněmovně krátce před uplynutím sto dní hájení.

Prvních 100 dní Pavla. Hráč, který si Hrad užívá

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám