Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu odpoledne řešil koronavirovou epidemii i situaci okolo polského dolu Turów. Brífink po jednání je naplánovaný na 20:30, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Kabinet řešil mimo jiné změnu koronavirových opatření. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhl, aby lidé, kteří měli pozitivní PCR test, nemuseli dalších 30 dní na testování.

Vláda posuzovala dále také český návrh smlouvy s Polskem kvůli těžbě v hnědouhelném dole Turów u českých hranic.

Pozitivní PCR test má umožnit výjimku, lidé se měsíc vyhnou izolaci

Domácí

Česká republika trvá podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) na náhradě 50 milionů eur (1, 25 miliard korun) za škody způsobené těžbou v Turówě, Polsko nabízí 40 milionů eur. Česko současně žádá i desetiletou délku soudního dohledu, Poláci chtějí dvouletou.

Vláda by  také měla rozhodnut, zda mají jednání o Turówu pokračovat na ministerské úrovni, nebo se přesunout na úroveň premiérů.

Kabinet dále řešil pomoc Ukrajině kvůli napětí na její hranici s Ruskem. Česko na návrh ministryně obrany Jana Černochová (ODS) daruje Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů za zhruba 37 milionů korun.

Česko trvá na 50 milionech eur za těžbu v Turówě, návrh smlouvy dostane vláda

Ekonomika

Výběr článků

Načítám