Hlavní obsah

Čechům i uprchlíkům z Ukrajiny musí stát pomáhat stejně, shoduje se tripartita

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Zástupci Tripartity na mimořádném schůzi řešili dopady válečného konfliktu na Ukrajině na tuzemskou ekonomiku. Shodli se na tom, že stát by neměl upřednostňovat ukrajinské uprchlíky před českými občany, všem má být pomoc a podpora poskytována v případě potřeby rovným dílem.

TK po mimořádném zasedání tripartityVideo: ČTK

 
Článek

„Přímých a nepřímých dopadů (válečného konfliktu na Ukrajině) na Českou republiku je celá řada. Musíme se s nimi vyrovnávat rychle a správnými roky. První přímý důsledek je uprchlická vlna. Jsou to lidé, kteří utíkají před válkou, a aby si zachránili život, my jim musíme pomoci,” prohlásil po jednání tripartity premiér Petr Fiala (ODS).

Topolánek: Fialova cesta má symboliku

Válka na Ukrajině

Podle něj již do Česka dorazilo z Ukrajiny přibližně 270 tisíc válečných uprchlíků. „Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici, co bez nějakých větších problémů dokážeme absorbovat,” dodal s tím, že je potřeba dále pracovat na budování ubytovacích kapacit, protože není jasné, jak dlouho ještě válka a s ní související migrace bude trvat.

Stejně tak by prý vláda měla podpořit oblasti zdravotnictví, školství a sociálních služeb. Stejně tak je prý potřeba poděkovat, a to i finančně, státním úředníkům, kteří se podílí na administraci příchozích lidí.

Zamířili k nám teď běženci, kteří tady nemají vazby

Domácí

Většinu uprchlíků z Ukrajiny tvoří ženy a děti. Podle Fialy je ale nutné počítat, že po skončení konfliktu za nimi dorazí i jejich muži, kteří aktuálně brání svou zemi před ruskými invazními vojsky.

Válečný konflikt na Ukrajině, který Rusko vyvolalo vpádem svých invazních vojsk, trvá již zhruba tři týdny. Z napadené země mezitím utekly podle odhadu OSN asi tři miliony lidí, zamířily v drtivé většině do okolních zemí.

Kvůli agresi svět zpřísnil ekonomické sankce vůči Rusku, jeho čelním představitelům a blízkým spolupracovníkům nebo známým prezidenta Vladimíra Putina. Podle středečního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) po návštěvě Kyjeva mezinárodní sankce fungují a Rusko poškozují. Omezení dovozu a vývozu výrobků a surovin však má dopady i na národní ekonomiky, například ceny pohonných hmot, které po vypuknutí konfliktu vyletěly strmě vzhůru.

I tato témata tripartita řešila. Fialova vláda v reakci na růst cen nafty a benzínu zrušila silniční daň, zrušila povinnost přimíchávat biosložku do nafty a také od pondělí hlídá marže na čerpacích stanicích. Podle premiéra opatření zafungovala: „Výsledky opatření jsme viděli, cena začala klesat,” hájil kroky Fiala. Pokles cen ale způsobuje situace na trhu s palivy, nikoliv kroky vlády.

Naproti tomu někteří ekonomové a odborníci opatření kritizují jako nedostatečná, jelikož značná část z nich prý nemá významnější vliv na ceny pohonných hmot.

Ceny benzinu a nafty dál klesají

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám