Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty dál klesají

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o 1,51 koruny na průměrných 45,13 Kč/l, nafta o 1,34 koruny na 47,69 Kč/l. Benzin zlevňuje nepřetržitě od soboty, cena dieselu začala klesat v pondělí. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Ministerstvo financí do čtvrtečních 12.00 požaduje od čerpacích stanic kompletní hlášení o průměrných prodejních cenách paliv od 15. února do 15. března včetně. Zjišťování výše marží čerpacích stanic je jedním z nástrojů vlády proti rekordním cenám pohonných hmot, které se začaly zvyšovat po ruské invazi na Ukrajinu 24. února.

Jen za úterý benzin zlevnil o 0,82 koruny, nafta o 0,85 koruny. Ve středu pak cena Naturalu klesla o 0,59 Kč a cena dieselu o 0,68 Kč.

„Úterní a středeční zlevnění ve svém součtu představují nejvýraznější dvoudenní zlevnění pohonných hmot v historii sledování od začátku roku 2005,” poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ceny benzinu a nafty klesají. Ale pomaleji, než když letěly nahoru

Válka na Ukrajině

Den před zahájením ruské invaze stál benzin v Česku průměrně 37,43 Kč/l, nafta 36,39 Kč/l. Před rokem pak byl benzin levnější o 14,49 koruny, nafta dokonce o 18,61 koruny.

Nejlevnější benzin nyní natankují řidiči v Karlovarském kraji, litr je tam v průměru za 44,65 Kč. Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, a to průměrně 47,18 Kč/l. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě v průměru za 45,96 Kč, litr nafty pak za 48,55 Kč.

Zlevňování bude pokračovat

Podle Kovandy budou pohonné hmoty dál zlevňovat. „V následujících sedmi dnech lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 43 do 44 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 45,50 až 46,50 korun za litr,” uvedl.

Zároveň ale dodal, že velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze ve středu stoupla. „To vede a ještě povede ke zmírnění zlevňování pohonných hmot v ČR, opětovný růst cen by však nastat neměl. Velkoobchodní cena nafty se stále drží hluboko pod rekordními úrovněmi z první poloviny minulého týdne,” vysvětlil.

Stanjura odpustí zálohy na silniční daň

Ekonomika

Vláda minulý týden v reakci na rekordní ceny paliv rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ministerstvo financí také nyní odpustí zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit. Dopravci budou mít možnost odložit platbu daně z přidané hodnoty (DPH).

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 16. březnu

Reklama

Výběr článků

Načítám